ISON: Nori noctilucenti, vizibili pe Terra in aceste zile. Pamantul trece prin praful cosmic al unei comete

Astazi si maine, un flux de praf cosmic – rămășițele cozii cometei ISON, recent dezintegrata – va lovi Pamantul, conform VoR. Dacă particulele vor fi suficient de mari, locuitorii Pamantului vor putea vedea o “ploaie de meteoriți”. Se pare, insa, ca un alt fenomen este mai probabil – norii noctilucenti.

Oamenii de stiinta vor incerca sa colecteze particulele de praf, care vor cădea pe pământ, eventual conținand cel mai vechi material al Sistemului Solar, sau poate, chiar blocuri de materie organică. Substanța cometei, născuta în norul Oort – o sferă gigant, formata din blocuri de gheață din jurul Sistemului Solar – poartă o amprentă neatinsa de mediul interstelar. Colectarea de particule de praf va avea loc până la sfârșitul lunii ianuarie, fiind efectuata de către membri ai expeditiei ruse în Antarctica, cel mai curat loc de pe Pământ.

Conform declaratiior cercetatorului Serghei Bulat, pentru radioul Vocea Rusiei, analizele in cauza ar putea raspunde intrebarii “daca existau unele forme de viață la momentul formarii Pământului, sau nu?”. Cu toate acestea, omul de știință se îndoiește că particulele de praf din coada cometei vor cădea în Antarctica înainte de sfârșitul lunii ianuarie.

Topita de căldura soarelui, cometa a fost complet distrusa. Potrivit portalului Earthsky, cele mai mici particule din cometa se pot plimba în fluxurile de aer, timp de câteva luni, provocând un fenomen splendid, numit “nori noctilucenti”.

Norii de noapte sau noctilucenti, sunt fenomene asemanatoare unui nor cu margini neuniforme, de forma unui strat de nor polar, extrem de luminos, vizibili. Ei sunt realizati din cristale de gheață din apă. Norii noctilucenti pot fi observati, insa, doar atunci când Soarele se afla imediat sub linia orizontului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.