Sinod Pan-Ortodox in martie 2014? Prezenta ingrijoratoare pentru unitatea Ortodoxiei, la Constantinopol

Potrivit site-ului grecesc “Romfea”, Patriarhul Ioan al Antiohiei se pare ca nu va participa la Sinodul Primatilor Ortodocsi din Constantinopol, stabilit pentru data de 9 martie 2014, in Duminica Ortodoxiei. Principalul motiv este dezacordul acestuia cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil, cu privire la Arhiepiscopia de Qatar (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Nu se intrevede niciun progres în relațiile dintre cele două Biserici, asa incat este aproape sigur că Patriarhul Antiohiei nu va veni la Constantinopol.

Din aceleași motive, prezența Patriarhului Daniel al României, la sediul Patriarhiei Ecumenice, este considerata nesigura. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, conform Romfea, are încă diferende de netrecut cu Patriarhia Ecumenică și cu Patriarhia Ierusalimului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cu toate acestea, este foarte probabil ca Patriarhul Ierusalimului sa fie prezent la Sinod. O mare dezbatere s-a deschis, insa, in urma cu câteva zile, pe tema “Primatului” in Biserica Ortodoxa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), asa incat si probabilitatea prezenței Patriarhului Moscovei, Kirill, în Catedrala Patriarhală Sfantul Gheorghe din Fanar va fi una mica.

Ce mai aflam: din motive proprii, patriarhii Bulgariei și Serbiei vor decide si ei abia în ultimul moment, daca vor participa la intrunie.

Cu toate acestea, prezența Patriarhului Teodoros al Alexandriei și a Arhiepiscopilor de Atena, Ieronim, Hristosom de Cipru și Anastasie de Albania pare a fi sigura.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.