Ungaria si Rusia: discutii privind colaborarea la nivel de Stat si de Biserica

Zilele trecute, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, afat intr-o vizita in Budapesta cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, s-a întâlnit cu Arhiepiscopul catolic de Esztergom-Budapesta, Péter Erdo.

Reuniunea s-a concentrat asupra relațiilor ortodoxo-catolice și de cooperare dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică a Ungariei. Ambele părți au cazut de acord asupra faptului că o colaborare poate exista, in principal, la ora actuala, in problema apărarii concepției tradiționale a familiei la nivel internațional, precum și in ceea ce priveste apărarea creștinilor persecutați în multe țări din Orientul Mijlociu și in Africa de Nord.

Prelatul catolic și-a exprimat recunoștința față de Biserica Ortodoxă Rusă, pentru primirea călduroasă a pelerinilor din Ungaria, care au poposit recent în Rusia.

În aceeași zi, Mitropolitul Ilarion s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Ungaria, A. Tolkatch. Interlocutorii au discutat despre cooperarea ruso-ungara și situația diasporei vorbitoare de limbă rusă din Ungaria.

Apoi, președintele DECR s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru afaceri bisericesti din Ungaria. Episcopul Ilarion a remarcat nivelul înalt de colaborare dintre Patriarhia Moscovei și statul maghiar. La rândul său, secretarul de stat a amintit relațiile dintre Biserică și Stat în Ungaria. El a subliniat importanța Bisericii în viața publică a țării.

In timpul sederii sale in Ungaria, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk s-a mai intalnit si cu vicepremierul Zsolt Semjén. In cadrul întâlnirii, Mitropolitul Ilarion a fost decorat cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Ungariei, unul dintre cele mai inalte onoruri de stat din această țară. Mitropolitul Ilarion a primit acest ordin în urma unui decret semnat de Președintele Ungariei, János Áder, “pentru contribuția sa la consolidarea dialogului inter- creștin, in apărarea creștinilor din lumea contemporană, pentru apărarea principiilor morale fundamentale ale Sfintei Scripturi, in apărarea familiei, pentru succesul său în cadrul misiunii diplomatice bisericesti și lucrarea in cooperarea mai strânsă între Bisericile istorice ale Ungariei și Biserica Ortodoxă Rusă”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.