Premiera: restaurarea unei Biserici inchinate Maicii Domnului (Trachoni), in zona ocupata a Ciprului

Finalizarea unei biserici restaurate a Maicii Domnului, din satul cipriot aflat sub ocupatie turca Trachoni, a fost marcata de o ceremonie oficială, cu mulți oameni prezenți.

În ciuda vremii nefavorabile, refugiații ciprioți greci din Trachoni au umplut biserica mica, tinand in propriile maini lumânări și icoane. Biserica Maicii Domnului este unul dintre primele proiecte realizate de către comitetul tehnic bi-comunal privind Patrimoniul Cultural, cu fonduri UE și sprijinul Programului de Dezvoltare “Parteneriat pentru Pace” al ONU (UNDP-PFF).

Lucrările de conservare, care au început în aprilie 2013 și au fost finalizate în octombrie anul trecut, au fost pe deplin finanțate de Uniunea Europeană, cu aproximativ 130.000 de euro.

La eveniment au participat ambasadori ai statelor membre UE, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și PNUD.

Adresându-se in cadrul evenimentului, șeful grec cipriot al Comitetului tehnic privind Patrimoniul Cultural, Takis Hadjidemitriou, a declarat că acesta este un moment important pentru activitatea Comitetului.

La rândul său, șeful cipriot turc al Comitetului Tehnic, Ali Tuncay, a declarat că, după cinci ani de discuții intense și de muncă, Comitetul se bucura de beneficii. Aceasta activitate nu a fost o sarcină ușoară, a adaugat Tuncay, menționând că până în prezent au avut loc aproximativ 300 de intalniri, sute de vizite la fața locului și mii de ore de muncă efectuata de către experții consiliului consultativ.

Managerul de proiect PNUD, Tiziana Zennaro, și șef al echipei Comisiei Europene pentru punerea în aplicare a programului de ajutor, Alessandra Viezzer, și-a exprimat admirația pentru munca depusă, despre care a declarat ca este un exemplu pentru pace și reconciliere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.