Semnarea unui acord de re-umplere a Marii Moarte

Zilele trecute, Israelul, Iordania și Autoritatea Palestiniană au convenit asupra unui plan ambițios de reacumulare a lacului vechi sarat, cu apă sărata pompata din Marea Roșie – ușurand, in acelasi timp, penuria locala de apă proaspătă (Vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Într-o prima etapă a celei ce ar putea deveni o inițiativă comună masiva, investitorii privați vor fi rugați să finanțeze construcția unei uzine mari de desalinizare, în Iordania, în Golful Aqaba. Planul urmareste atragerea a mai multe miliarde de metri cubi de apa din Marea Roșie și transformarea acestora in apă potabilă, impartita apoi Israelului și Iordaniei. Israelul, de partea sa, ar crește cantitatea de apă vanduta Autoritatii Palestiniene, cu mai mult de 30 de milioane de metri cubi pe an.

Miliardele de litri de “saramură” ar fi pompate printr-o conductă noua și deversate în Marea Moartă, în cantități despre care se spera ca ar fi suficiente pentru a încetini dispariția lacului.

Prima picătură de apă sărată va fi deversata in Marea Moartă, probabil, in 2017.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.