Bulgaria: intre sarbatoarea intunericului si sarbatoarea iluminismului

Anterior, complet ignorata în Bulgaria, sarbatoarea Halloween-ului s-a bucurat de o popularitate crescanda de-a lungul anilor in care țara a făcut tranzitia la un stil de viață occidental (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Putini bulgari pare sa mai sarbatoreasca, inca, Ziua Națională a Iluminiștilor, pe data de 1 noiembrie a acestui an. Cei mai multi încă mai vorbesc despre Halloween.

Bulgaria a marcat astazi, 1 noiembrie, Ziua Națională a Iluminiștilor, printr-o serie de evenimente organizate în toată țara.

Pentru Bulgaria, Ziua Națională a Iluminiștilor este o ocazie de a aduce un omagiu tuturor oamenilor din cultură și educație, atat figurilor istorice cat și iluminiștilor din prezent.

S-a format o traditie în orașe și în întreaga țară, de a se organiza parade in onoarea studenților și profesorilor. Multe muzee și galerii asigura accesul gratuit, in aceasta zi.

Bulgaria a sărbătorit Ziua Națională a Iluminiștilor, ca pe o sărbătoare națională, din anul 1922, iar profesorii și elevii au organizat parade pentru această ocazie, din 1930. Sarbatoarea a fost suspendată de către regimul comunist bulgar, în 1945. După dizolvarea Uniunii Sovietice, sărbătoarea a fost reluată în 1990 și a redevenit oficiala, din nou, în 1995.

Astazi, tinerii sunt in strada, in Bulgaria: ”Într-o zi ca cea de azi, se mai poate vedea lumina și speranța, doar în ochii celor tineri, care au protestat în stradă. Eroi din timpul nostru, care sunt iluminați suficient să ramana acolo pana la sfarsit, pentru a arăta lumii că Bulgaria este nu numai o masca a corupției; pentru a arăta că mascarada din Bulgaria este mult mai sinistra decat Halloween-ul si ca este timpul sa fie oprita. Iluminiștii sunt printre noi și este timpul să va treziti” – se arata intr-un raport al publicatiei Novinite, de astazi. “Ziua Națională a Iluminiștilor sa nu mai fie doar o dată, ci o aducere aminte datatoare de speranță. Speranța că suntem treji și luminati”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.