Centrul Ortodox Rus din Paris: rasturnari de situatie si schimbari, dar complicatiile abia incep-

Cotidianul francez “20 Minutes” rapoarteaza noi complicații juridice legate de construcția noului Centru Ortodox Rus in Paris (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Zilele trecute, arhitectul care a fost castigator al concursului pentru proiectul construcției, înainte ca un alt proiect sa il inlocuiasca, a cerut Înaltei Curți din Paris sa suspende rezilierea contractului cu Federația Rusă.

Proiectul, îngreunat de multe răsturnări de situație și schimbari, ar putea fi din nou amânat. Manuel Núñez Yanowsky, arhitectul castigator, a cerut, intr-adevăr, Tribunalului din Paris sa suspende rezilierea contractului cu Federația Rusă.

Cazul, complex, a început în 2010, când Nicolas Sarkozy a vandut Rusiei fostul sediu al Météo Franța Quai Branly (16), un loc de 4000 de m2, situat la poalele Turnului Eiffel (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Președintele rus Vladimir Putin dorește să ridice o biserica ortodoxă, asa incat a lansat un concurs internațional, câștigat în 2011 de către arhitectul spaniol Manuel Núñez Yanowsky (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Dar proiectul, cu rochia sa alba, de Mireasa, și cinci cupole aurii de sticlă, a atras rapid critici, inclusiv din partea primarului Parisului, Bertrand Delanoe, care considera ca nu se potriveste arhitecturii zonale si traditiei locale, fiind nepotrivit amplasarii langa Turnul Eiffel.

Arhitectul spaniol a fost brusc concediat în 2012, Federația Rusă decizand să lucreze cu cea de-a doua alegere a juriului: proiectantul Jean-Michel Wilmotte. Contactata, firma “Wilmotte si Asociatii” a confirmat chiar că o autorizație de construcție a fost depusa deja pe 16 septembrie 2013. Dar, cum aceasta pare sa ramana un mare secret, Manuel Núñez Yanowsky nu renunța nici el, asa ca ii invita pe toti intr-o batalie juridica. Arhitectul il mai ataca, in plus, direct pe primarul Parisului pentru “încălcarea obligațiilor contractuale ale concurenței”, cerandu-i o despagubire de 10 milioane, conform avocatului sau. Acesta il invinuieste pe primar de un lobby excesiv în cazul deciziei juriului.

Arhiectul spaniol se mai plange, de asemenea, de “șantaj” și “favoritism”, atacandu-l pe Ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, pentru “abuz de autoritate publică”, asa incat, din cate se vede, in ce priveste problema Centrului Ortodox Rus din Paris, de la poalele Turnului Eiffel, ea este abia la început.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.