Patriarhul Rusiei avertizeaza asupra fortelor care doresc sa distruga Rusia

Revoltele nationaliste in masa, din districtul Biryulyovo al Moscovei, din luna octombrie, au declanșat o avalanșă de mesaje, articole de presa, precum și diverse declarații politice. Incidentele au fost declansate de o altercație între un localnic, Igor Scerbakov, de etnie rusă, și un migrant din Caucazul de Sud (Azerbaidjan). Cearta a dus la uciderea localnicului, provocand astfel demonstrații ale locuitorilor din cartier, carora li s-au alăturat intre 800 si 2.000 de membri ai unor organizații naționaliste din Moscova. Demonstrația s-a transformat într-un pogrom, în care au ajuns sa participe pana la urma, intre 3.000 si 5.000 de persoane. Aproximativ 400 dintre ele au fost reținute de politie.

Pogromul din Moscova pare sa insemne un alt episod grav, dezvaluind o tendința naționalistă in creștere în Federația Rusă, iar naționaliștii sunt încrezători că se bucură de sprijinul majorității cetățenilor slavi ai Rusiei. Aceasta indică faptul că naționalismul a devenit o influenta forță politică sistemică. Aceasta demonstrează că sentimentele xenofobe împotriva imigranților din Asia Centrală și Azerbaidjan, precum și a cetățenilor ruși din Caucazul de Nord, sunt si ele în creștere în Rusia.

Nu există nicio politică coerenta a migrației în Rusia, și nici nu există politici pe probleme etnice și religioase. De fapt, conform autoritatilor, nu ar exista nici macar o idee clara asupra numarului migranților din Rusia sau a numarului musulmanilor rusi, in schimb au loc discutii aprinse, criticate destul de mult, cu privire la introducerea unui nou regim de vize.

In acest context, in ultimele ore, Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii si-a expus parerea vizavi de evenimentele prezentate mai sus, sustinand cu tarie că exact forțele care doresc să distrugă Rusia vor putea câștiga din nerespectarea, din ce in ce mai pronuntata, a opiniei majorității ruse.

“Cele mai recente confruntări din cartierul Biryulyovo al Moscovei, au demonstrat o ureche surdă a autorităților, fata de cerințele oamenilor, și refuzul acestora de a căuta soluții comune la problemele migrației excesive, a infracțiunilor conexe și comportamentului strainilor, care este uneori obraznic, provocand situatii critice”, a spus Patriarhul, la ceremonia de deschidere a celei de-a 17-a sesiuni a Consiliului Popular Rus.

“În cazul în care poziția majorității ruse este ignorata în continuare, doar forțele care doresc să distrugă Rusia și provocatorii, de ambele părți, care nu se opresc niciodata in incercarea de a stabili grupari etnice și religioase împotriva celuilalt, vor avea de câștigat”, a spus Patriarhul.

“Perspectiva de înstrăinare a rușilor, în primul rând a tinerilor rusi, de stat, de structurile de stat și de guvernare in afaceri, poate fi foarte periculoasa”, a spus el.

“Se poate dezvolta un factor major de destabilizare, în viitorul apropiat, și asta poate pune în pericol fundamentele civilizației noastre”, a mai spus Patriarhul.

El s-a mai aratat impotriva opiniei că Rusia ar fi doar pentru ruși. “Dar, noi niciodată nu vom fi de acord cu cei care vor ca Rusia să fie o țară fără ruși, lipsita de fața sa etnică și religioasă și de sentimentul de solidaritate și unitate. Acest scenariu este plin de consecințe catastrofale nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întreaga lume”, a spus Patriarhul.

În opinia sa , Rusia ” este o țară-civilizație”, cu propriile sale valori, legi publice de dezvoltare, model social și de stat și sistem de coordonate istorice și spirituale.

“Fiind o țară-civilizație, Rusia are lucruri de oferit lumii, cum ar fi experiența noastră de a construi relații inter-etnice echitabile și pașnice. Rusia nu a fost niciodată o închisoare pentru naționalități”.

Patriarhul Kirill consideră că există forțe care sprijină tot ceea ce ar putea slăbi și diviza poporul rus și care pot dezorienta viziunea asupra lumii și a moralei. “Se pare că cea mai mare frică a acestor forțe este renașterea reală a civilizației ruse”, a spus el.

“Simfonia grupurilor etnice – ceea ce face ca civilizația noastră sa fie unică – este imposibilă fără ruși. Dialogul dintre popoare, care este obligatoriu să aducă armonie în relațiile inter-etnice, nu-si va atinge obiectivul fără vocile Rusiei și fara factorul rusesc. Consiliul Popular Rus este o organizație destul de matură și influenta in a reprezenta poporul rus de la nivelurile dezbaterilor inter-etnice”, a subliniat el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.