Comoara San Gennaro, pentru intaia data la Roma, intr-o expozitie fara precedent

Comoara mai rar vazuta a Sfantului Ianuarius (San Gennaro), sfântul patron al orașului Napoli, a plecat la Roma pentru intaia dată.

Pentru prima dată, aceasta părăseste orașul din care este originară, Napoli, si călătoreste pana in Roma, pentru o expoziție fără precedent.

Cele peste 70 de piese ale comorii, care este declarata a fi mai valoroasa ca bijuteriile coroanei Marii Britanii, sunt în prezent in orașul Palazzo Sciarra și includ argintarie, bijuterii și obiecte de cult.

Fiecare parte a colecției a fost oferita, peste ani, de acest sfant al secolului al 3-lea, oamenii din Napoli considerand ca ii apara de război, epidemii și cutremure.

Paolo Jorio este director al Muzeului San Gennaro al Comorilor din Napoli și este curatorul acestei expoziții la Roma. El explică de ce a durat atât de mult pentru ca aceasta comoara să poata sa plece de acasa.

“Comoara a fost adunata din 1305 si până astăzi, iar aceasta inseamna 7 secole”.

Expoziția include o racla ce contine un flacon cu sângele lui San Gennaro, despre care se spune ca devine, de fiecare data in ziua sarbatoririi sale, sub formă lichidă.

Dar, Paolo Jorio mai spune că există și alte elemente importante. “Bijuteriile, printre care mitra sau un colier, sunt poate cele mai importante”. Muzeul Fundatiei Roma expune comoara in Palazzo Sciarra, până în ziua de 16 februarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.