Masacru in Siria: crestinii sunt descoperiti in gropile comune, urmand sa fie inmormantati cum se cuvine

Mai mult de 40 de trupuri neinsufletite ale civililor creștini au fost descoperite în gropi comune, în orașul sirian Sadad, care a fost distrus într-un atac al militantilor islamici pe care Arhiepiscopul ortodox sirian l-a descris ca fiind “masacrul cel mai grav și mai mare” impotriva creștinilor, din ultimii doi ani și jumătate.

Sirienii și rudele victimelor, care au parasit localitatea in timpul atacului, au descoperit gropile comune odata cu intoarcerea lor acasa, iar mai târziu si-au inmormantat adecvat rudele decedate și prietenii.

“45 de civili nevinovați au fost martirizați din niciun motiv, și printre ei mai multe femei și copii, mulți fiind aruncați în gropi comune. Alti civili au fost amenințați și terorizați. 30 au fost răniți și 10 sunt încă dati dispăruti”, a explicat Arhiepiscopul Selwanos Boutros Alnemeh, Mitropolit ortodox siriac de Homs și Hama.

“Timp de o săptămână, 1.500 de familii au fost tinute ostatice si folosite drept scuturi umane. Unii dintre oameni au fugit pe jos, peste 8 km, din Sadad in Al-Hafer, pentru a-si găsi un refugiu. Aproximativ 2.500 de familii au fugit din Sadad, doar cu hainele pe care le aveau pe ei, din cauza atacurilor grupurilor armate și astăzi ei sunt refugiați împrăștiati în Damasc, Homs, Fayrouza, Zaydal, Maskane și Al-Fhayle”.

Martorii oculari au declarat că orasul, cu o populatie de 15.000 de oameni, a fost distrus în întregime și jefuit. Sadad este o asezare veche, datând din 2000 î.Hr., cu multe biserici, temple, repere istorice și situri arheologice.

Arhiepiscopul Alnemeh a mai spus că oamenii nu mai au acum nici electricitate, apa sau telefon, și că toate casele au fost jefuite.

“Bisericile sunt deteriorate și profanate, lipsite de cărțile vechi și de mobilierul lor prețios. Școlile, clădirile guvernamentale, clădirile municipale au fost distruse, împreună cu oficiul postal, spitalul si clinica”, a adaugat el.

“Am strigat dupa ajutor în lume, dar nimeni nu ne-a auzit. Unde este conștiința creștină? Unde este constiinta umana? Unde sunt frații nostri?”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.