A se odihni, a manca, a bea si a se veseli – singurele verbe folosite de omul bogat si lacom

Preafericitul Părinte Daniel, a vorbit ieri, in predica tinuta in Paraclisul Patriarhal „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Bucuresti, despre saracie si bogatie.

In predica, acesta a aratat ca bogăția nu este in mod neaparat ceva rau, putand fi dar de la Dumnezeu. “Sărăcia și bogăția, în Sfânta Scriptură, nu sunt un scop în sine, ci modul cum folosim bogăția și cum trăim sărăcia, poate să ne apropie de Dumnezeu sau să ne îndepărteze de El”. Astfel, bogăția, când devine sursă de milostenie, de bunătate, de iubire sinceră și jertfelnică, poate deveni si ea un mijloc de a-L preamări pe Dumnezeu, a explicat Patriarhul Romaniei.

Pe bogatul lacom, nemulțumitor și nemilostiv, care desi are multe averi isi dorește să aibă și mai mult, bogăția îl dezaxează, îl dezumanizează si îl destabilizează din punct de vedere spiritual – a mai afirmat Preafericirea Sa. Aceasta îi schimbă modul reacție, de gândire și nu se mai consultă cu nimeni, pentru că nu se gândește decât la sine. “Evanghelia îl numește nebun”, avertizeaza acesta.

“Astfel, vedem cum patima devine irațională. Nebunia este o deviere de la gândirea rațională sau dreaptă”, mai spune Patriarhul, aratand cum sufletul bogatului se îngroapă, astfel, în obsesia lăcomiei după cele materiale: activitatea sufletului său se confunda total cu cea a trupului, “pentru că sufletul i se îngroapă în cele materiale, pe care le consumă. Verbele “a se odihni”, “a mânca”, “a bea” și “a se veseli”, sunt singurele pe care acest tip de om bogat le folosește, iar ele demonstreaza căderea omului, de la starea spirituală la cea materială, a incheiat Daniel, Patriarhul Romaniei, predicand pe marginea Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina, din Evanghelie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.