Bulgaria: moneda dedicata Manastirii Bacikovo

In aceste zile, Banca Națională a Bulgariei a emis cea mai recenta moneda din seria bisericilor și mănăstirilor bulgare, dedicata Manastirii Bacikovo (Baskovo). Fondată în 1083 de către Printul Gregory Pakourianos, aceasta este una dintre cele mai mari și mai vechi manastiri ortodoxe din Europa.

Desenul de pe fata monedei conține o copie a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, Eleusa, din Mănăstirea Bacikovo. La dreapta, sta logo-ul Bancii Naționale a Bulgariei, si valoarea nominală de ‘10 ЛЕВА’ (10 leva), anul de emisie ‘2013’ și inscripția “БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” (Banca Națională a Bulgariei) în semicerc.

Reversul prezinta o vedere a Manastirii Bacikovo și imaginea a doi îngeri, cu o icoana a Maicii Domnului din fresca de deasupra porții mănăstirii. Puteti citi si inscriptia “БАЧКОВСКИ МАНАСТИР • УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” (Manastirea Bacikovo • Adormirea Maicii Domnului).

Designul artistic al monedei este realizat de Evgenia Tsankova și Plamen Cernev.

Fiecare monedă contine 92,5% argint, cu o greutate de 23.33 grame și diametrul de 38,61 mm. Tirajul este limitat la 3.000 de bucăți. Monedele sunt disponibile la casieriile Băncii Naționale Bulgare, pentru suma de 66 BGN 66, inclusiv TVA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.