Rusia: recunoasterea Crestinismului Ortodox la baza Constitutiei Rusiei

Elena Mizulina, un membru de centru-stanga al Parlamentului, cunoscuta pentru atitudinea sa pro-viață și intrarea in conflict cu liderii comunității homosexualilor si lesbienelor LGBT, a sugerat modificarea Constituției Rusiei, subliniind rolul exclusiv al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mizulina a declarat, la ședința de vineri a grupului parlamentar pentru protecția valorilor creștine, că Constituția Rusă ar trebui să includă un capitol in care sa se spuna că “Creștinismul Ortodox este baza originalitatii naționale și culturale a Rusiei”.

Ideea a castigat sprijin din partea altor participanți la sesiunee, reprezentand grupul parlamentar majoritar al Rusiei Unite și grupul parlamentar al Partidului Comunist.

În prezent, Constituția descrie Rusia ca stat laic și protejează libertatea de conștiință. Patru religii – Creștinismul, Islamul, Iudaismul și Budismul sunt uneori numite “tradiționale” în mass-media și in declarațiile politicienilor, dar nu există o bază legală pentru asta.

În 2012, parlamentarul naționalist Serghei Baburin a sugerat, de asemenea, menționarea Creștinismului în constituția Rusiei. Baburin a declarat că țara ar putea urma exemplul Georgiei – sa sublinieze rolul Bisericii în istoria națiunii, protejând în același timp egalitatea și libertatea tuturor credințelor. Pe atunci, ideea nu a reușit să obțină un sprijin suficient.

Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de centrul de cercetare Levada la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, peste 70% din cetățenii Federației Ruse se consideră creștini ortodocși. 44% din respondenți apreciaza Credinta Ortodoxa Rusa, ca religie oficială a țării. 56% au fost de acord că Biserica Ortodoxă Rusă a jucat un rol major în istoria Rusiei.

Elena Mizulina prezidează Comitetul Camerei Inferioare pentru Familie, Femei și Copii. La inceputul acestui an, comisia a dezvoltat un concept al politicii naționale de familie, care a subliniat rolul “familiei ca nucleu” tradițional și a sugerat consolidarea acesteia prin sprijinirea religiilor tradiționale.

Conceptul a provocat discuții aprinse, iar unele celebrități și activiști pentru drepturile homosexualilor au început postarea de obscenități despre Mizulina pe paginile lor din rețelele sociale și pe diferite bloguri. În luna iulie a acestui an, Comitetul de Investigație din Rusia – o agenție federală pentru investigarea crimelor de profil înalt – a raportat că a început o anchetă penală, “privind insultarea unui reprezentant al unei autorități de stat”, dar nu a menționat numele niciunui suspect.

În discursul din noiembrie, Mizulina critica mamele-surogat, spunând că practica, impreuna cu avortul, ar putea duce în cele din urmă la disparitia omenirii. La inceputul acestui an, ea a sugerat, de asemenea, ca anticonceptionalele ar trebui luate doar cu prescriptie medicala.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.