Tensiuni intre Grecia si Turcia: turcii se plang de limitarea drepturilor minoritatii din Grecia

Tensiunile escaladeaza din nou între Grecia și Turcia, oficialii turci plângându-se in prezent că minoritatea turcă din Grecia are mai puține drepturi și că grecii care trăiesc în Turcia beneficiaza mai mult de pe urma drepturilor lor.

Această evaluare a venit din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Turc de Externe, Levent Gümrükçü, care a semnat o declarație scrisă, in care arata că Turcia este o țară cu șanse egale in protejarea tuturor cetățenilor săi. El nu a zis, insa, nimic despre noua lege care ii permite guvernului turc să aresteze oamenii care “ar putea organiza un protest” deși nu exista nicio explicație a modului în care acest lucru ar putea fi apreciat.

El a mai declarat că Turcia – care dorește să adere la Uniunea Europeană, dar care nu va permite redeschiderea Seminarului Halki, cu excepția cazului în care mai multe moschei otomane vor fi construite în Atena – trece printr-un proces de reformă cuprinzătoare și nu recunoaște nicio diferență între cetățenii ei.

Ministerul Turc de Externe a spus ca “minoritatea turcă din Grecia nu isi poate alege propriii ei lideri religiosi; acestia nu au dreptul sa-si declare identitatea etnica, nu-si pot deschide propriile scoli, dreptul sa-si controleze propriile fundatii i-a fost luat din mana si trebuie sa faca fata presiunilor mass-mediei. Minoritatea turca nu se poate bucura de educatie in limba turca”.

Într-o declarație emisa pe 3 octombrie, purtatorul de cuvant al Ministerului Grec de Externe, Konstantinos Koutras, spunea: ” … protecția Patriarhiei Ecumenice și redeschiderea Seminarului Halki nu sunt probleme de negociere bilaterala greco-turcă, ci probleme de respectare a drepturilor și libertăților religioase ale cetățenilor turci”.

Primul-Ministru Recep Tayyip Erdogan a reiterat o altă condiție pentru deschiderea Halki: sa fie lasati, turcii din Grecia – nu guvernul grec – sa-si numeasca muftii in Tracia de Vest.

“Ei se întreabă de ce nu se deschide Seminarul Halki. Pentru noi, deschiderea Seminarului Halki nu este o mare afacere. Dar am 150.000 de oameni din neamul meu, în Tracia de Vest. De ce le numesti, tu, lor, muftii? De ce nu ii lasi sa isi aleaga ei?”, a declarat Erdogan într-o adresare, în cartierul Kozan al Adanei, conform Hurriyet.

El a declarat că guvernul său le-a returnat proprietățile confiscate grecilor, armenilor și evreilor. “De ce? Pentru ca ne-am dorit sa corectam o greșeală. Protejarea drepturilor musulmanilor și cetățenilor de alte credințe este datoria statului”, a spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.