publicat în: Arhivă

Ostasii romani, cazuti pentru eliberarea Ardealului, cinstiti in Romania (foto)

În urmă cu 69 de ani, la 25 octombrie 1944, ostaşii români ai Armatelor 1 şi a 4-a au eliberat oraşele Carei şi Satu-Mare. Astfel erau înlăturate, consecinţele odiosului Dictat de la Viena, prin care partea de nord-vest a Ardealului, leagăn al românismului, fusese smulsă din trupul ţării.

Aproximativ 58.000 de ostaşi români, morţi, răniţi sau dispăruţi au plătit atunci tributul de sânge al eliberării teritoriului românesc.

Pornind de la aceste jertfe, ieri, 25 octombrie 2013, la monumentul eroilor – Statuia Independenţei din centrul oraşului Râmnicu Vâlcea a avut loc un ceremonial militar-religios, cu depunere de coroane de flori – dupa cum ne informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Festivităţile au debutat la orele 10.00, prin intonarea Imnului de Stat al României şi oficierea unei slujbe religioase, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi. Din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, la eveniment, au luat parte Părintele Ion Predescu, Consilier Social Misionar şi Părintele Arhidiacon Ioan Liviu Găman, Inspector Media.

La sărbătoarea militar-religioasă desfăşurată în cinstea Zilei Armatei, au participat, alături de militarii râmniceni, preoţi, reprezentanţi ai administraţiei de stat, locale şi centrale, precum şi ai principalelor instituţii publice, veterani de război, elevi şi studenţi. După alocuţiuni şi depunerea coroanelor de flori, manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi prezentarea onorului.

De la orele 11.00, la Scuarul „Mircea cel Bătrân”, a fost organizată o expoziţie de tehnică şi echipamente militare din dotarea structurilor de geniu, mai informeaza reprezentantul media al Arhiepiscopiei.