Crestinii de cantina. Multi stau in strane, dar putini cunosc bazele invataturii ortodoxe

Zilele trecute, în Brookline, Massachusetts, conform presei locale, “s-a intamplat un lucru mai putin obisnuit”.

“Sunteti de acord ca misiunea noastră este aceea de a-i conduce pe frații și surorile noastre – atât în ​​interiorul cât și în afara Bisericii – catre Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a spus Mitropolitul Metodie, lider al Mitropoliei Ortodoxe grecesti din Boston, abordand mai multi clerici și mireni, într-un centru de conferințe dedicat culturii grecești.

“Acest lucru devine din ce în ce mai dificil, pentru că mulți ezită să-si împărtășească credința lor, temându-se că vor fi vazuti ca fiind ciudati si oricum neplacuti. Acest lucru se intampla, în special, in cazul colegiilor și universităților din America, unde ateismul și indiferența în materie de credință și religie au domnia suprema”.

Liderul spiritual al credincioșilor ortodocși greci din New England nu s-a oprit cu acest apel la evanghelizarea oamenilor, in interiorul și afara altarelor. Ba chiar a trecut mai departe, la versiunea calduta sau la credinta de compromis, care rezulta din “bombardamentul filosofiilor materialiste și hedoniste” prin care mass-media modelează viata publică.

De prea multe ori, a spus el, rezultatul nu este unul ortodox. “Oamenii de astăzi au moda unor convingeri personale, in care integreaza elemente ortodoxe și neortodoxe”, a explicat el. “Fără să-și dea seama, acestia devin “creștini de cantina”. “Exact asa dupa cum, atunci cand merg la o cantina cu linie de auto-servire, isi aleg ce alimente vor, procedeaza si atunci cand simt ei că ar putea alege cate ceva din ceea ce ne invata Ortodoxia”.

“Vreau să fiu clar: învățăturile de bază ale credinței noastre nu sunt supuse votului, popularitatii sau corectitudinii politice”.

Mitropolitul Metodie, fără a menționa un nume specific, a criticat si un legiuitor din New England, care “se pretinde a fi creștin ortodox”, dar care sustine public “casatoria” intre persoane de acelasi sex.

Legat de discursul tinut de mitropolit, cineva avea sa declare: “Este pentru prima dată când am auzit un episcop ortodox grec, vorbind în public cu acest tip de claritate și certitudine, pe marginea unora dintre cele mai presante probleme morale ale zilelor noastre” – a declarat Pr. Jacobse, preot grec-ortodox in perioada 1991-2009, iar acum conducand o parohie ortodoxă antiohiană, referindu-se la lipsa de ezitare a acestuia.

In cele din urma, a concluzionat Mitropolitul Metodie, liderii clericilor si mirenilor trebuie să recunosca faptul că au nevoie de “re-evanghelizare, de re-catehizare, pentru a re-învata credința propriului lor popor, mai ales pe cea din viata Bisericii.

“Adevărul”, a subliniat el, “este că mulți frați stau în strane, in parohiile noastre, dar nu sunt în cunoștință de cauza nici macar in ce priveste învățăturile de bază ale Ortodoxiei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.