Sukuk in UK sau Londra Vs. Dubai. Marea Britanie: prima tara non-musulmana care vrea o piata financiara islamista Sharia

Marea Britanie a devenit prima tara non-musulmana care vinde obligatiuni pentru investitorii islamisti, în încercarea de a încuraja investițiile masive în oraș.

George Osborne, cancelar, a anuntat ieri planurile Marii Britanii de a emite primele obligațiuni islamice din afara lumii musulmane, într-o incercare de transformare a Londrei într-un “centru occidental de neegalat pentru finantele islamice”.

Osborne speră ca noile obligatiuni sa constituie un catalizator prin care orașul să devină un jucător important pe piața financiară compatibila cu Sharia, care a ajuns la o valoare de 1 trilion de dolari la nivel global.

Aceasta miscare a fost anuntata ieri, la Forumul Mondial Economic Islamic din Londra, pentru prima dată evenimentul fiind organizat într-o țară non-musulmana.

Primul-Ministru a spus că ar fi o “greșeală” să se rateze ocazia încurajarii investițiilor islamice în Marea Britanie și că Londra ar trebui să rivalizeze Dubai-ul, ca centru de finantare compatibil cu Sharia.

“Intr-un moment in care finantele islamice cresc mai rapid decât bancile tradiționale și in care investițiile islamice globale sunt stabilite să crească la 1,3 mii de miliarde lire sterline până în 2014, vrem să ne asigurăm ca o proporție mare de noi investiții se vor face aici, în Marea Britanie”, a spus Cameron.

Bursa de Valori din Londra se pregateste sa lanseze un indice de piața islamic, pentru a-i ajuta pe administratorii de fonduri conforme cu Sharia sa identifice noi oportunități de investiții.

Pentru a se conforma legii Sharia, investitorilor islamici li se interzice să primească dobândă. Sukuks evita această problemă, prin asigurarea investitorilor, cu un profit fix incasat, proportional cu profitul generat (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Mai mult de 20 de bănci asigura, în prezent, produse islamice și servicii financiare in Marea Britanie, mai mult decât in oricare alta țară occidentală, asteptandu-se ca numarul sa crească în continuare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.