publicat în: Arhivă

Controlul nasterilor in regiunile predominant musulmane?

Un cleric senior ortodox rus s-a opus cu tărie sugestiei unui politician populist, de a lupta împotriva terorismului, prin impunerea unui control al nașterilor în regiunile predominant musulmane. Ideea a provocat deja un scandal major.

Șeful Departamentului Sfântului Sinod pentru Relații intre Biserică și Societate, Vsevolod Chaplin, a spus că toate popoarele trebuie să se dezvolte în mod liber și să aibă cât mai mulți copii, dupa cum ele considera a fi necesar.

“Rusia poate avea un viitor doar ca o comunitate a tuturor popoarelor care au creat-o și au format-o de-a lungul mai multor secole. Acesta este si cazul oamenilor din Caucaz, care joacă un rol serios în viața modernă a Rusiei și in istoria sa, si ar trebui să se dezvolte în mod liber, avand inclusiv libertatea nașterii cat mai multor copii, dupa cum ei considera ca este necesar. Același lucru este valabil și pentru poporul rus”, a spus Chaplin.

Clericul a adăugat că problema migrației, atât legala cat și ilegala, a fost una foarte acută, și că autoritățile trebuie să asculte și să țină seama de opinia populară, dar a menționat că “indignarea nu trebuie să conducă la înrădăcinarea radicalismului populist zadarnic”.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce liderul populist naționalist al partidului LDPR, Vladimir Jirinovski, a declarat la un talk-show televizat, că autoritățile ruse ar trebui să introducă controlul nașterilor în rândul locuitorilor din regiunea Caucazului de Nord, în scopul combaterii cu succes a terorismului islamic. Conform lui Jirinovski, Caucazul de Nord ar trebui să fie înconjurat de garduri de sârmă ghimpată, iar persoane din interior ar trebui să fie amendate pentru rata excesivă a natalității.

Câțiva politicieni de top au cerut o iunvestigatie, care sa determine daca discursul ar putea fi considerat o instigare la ură etnică, iar șeful Partidului Liberal Iabloko (Marul), Serghei Mitrohin, a sugerat ca Jirinovski sa fie trimis în judecată, sub acuzatia de “Nazism”.

Liderul LDPR, a spus ulterior, vizavi de comentariile sale, că a răspuns doar la o întrebare provocatoare și a adăugat ca a vrut să spună de fapt ca parintii ar trebui sa se gândească la viitorul copiilor lor, în special în regiunile cu șomaj ridicat.

Jirinovski s-a mai aparat, de asemenea, avertizand că libertatea de exprimare este protejata de Constituție și a susținut că 90% dintre ruși împărtășesc oricum punctul lui de vedere.