Inima pierduta a lui Suleiman Magnificul nu a fost inca gasita. Aria sapaturilor se extinde

În ciuda eforturilor depuse de arheologii turci și maghiari, “inima pierduta” a sultanului otoman Suleiman Magnificul nu a fost încă găsita, dar se crede ca ar fi fost îngropata sub o biserica din orasul maghiar Szigetvar.

Celebrul sultan otoman, cunoscut sub numele de Al-Qanuni (“Legiuitorul”), a murit la varsta de 70 de ani, in ziua de 6 septembrie 1566, în timpul războiului împotriva imparatului habsburgic Maximilian al II-lea. Trupul său a fost ulterior dus la Istanbul, unde a fost îngropat în mausoleul Marii Moschei Sinan Suleymaniye, alături de soția sa favorită, Roxelana, cunoscuta sub numele de “Hürrem”.

Inima și alte organe interne au fost îngropate în Szigetvar, in Ungaria. Toate urmele s-au pierdut, insa, în urma jafurilor de război și a calamităților naturale, de-a lungul secolelor. Primul-Ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, “noul sultan” al Ankarei și admirator fervent al trecutului otoman al țării, conform Agentiei ANSA, doreste in prezent să descopere aceste ramasite, înainte de 2016, cand va avea loc cea de-a 450-a comemorare a mortii sultanului.

O echipa de arheologi si de istorici turci și maghiari au început căutarea “inimii pierdute” a lui Suleiman, în zona Szigetvar. Unii dintre acestia cred că ea s-ar putea afla sub Szuz Maria (Sfânta Maria), biserică despre care se crede că a fost construita peste un mausoleu mic care adapostea rămășițele sultanului. Nimic nu s-a gasit, insa, pana in prezent.

Istoricul maghiar Erica Hancz a declarat, pentru Hurriyet, că cercetarile se vor extinde la un grup vecin de case, deținute de către cultivatorii de viță de vie, unde se crede ca existau cladiri otomane în secolul al XVI-lea. Lângă mormânt s-a aflat o moschee, o cabana, o cazarmă și alte structuri otomane, a declarat cercetatorul Universitatii din Pecs, Norbert Papanicolau.

Suleiman si-a recăpătat popularitatea, în întreaga regiune mediteraneană, în ultimii ani, ca urmare a telenovelei televiziunii turce, “Mutesem Yuzyil”, (“Secolul magnific”), în care Roxelana este personajul principal.

În ciuda criticilor lui Erdogan – care consideră că serialul este prea frivol și ca s-a concentrat pe sex și pe iubirile și plăcerile Marelui Sultan, și nu suficient pe cuceririle sale teritoriale vaste și pe rolul sau de conducator de stat – serialul se bucura de un succes răsunător în toată lumea arabă și balcanica.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.