publicat în: Arhivă

Muzeul lui Ataturk, redeschis in Salonic

Cu sprijinul primarului Yiannis Boutaris, recent, a fost inaugurat Muzeul Kemal Ataturk, după restaurare, in Salonic, in amintirea omului sub a cărui autoritate Turcia a învins Grecia în urmă cu 89 ani. Boutaris a declarat ca semnificația istorică a lui Ataturk ar trebui să fie amintita.

Casa cu pricina este locul de nastere al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, care s-a născut acolo în 1881. Este o casa cu trei etaje, cu curte, aflata la Nr. 24, pe strada Sfantul Pavel, alături de Consulatul Turc.

Înainte ca armata greacă sa câștige înapoi Salonicul, zona a fost cunoscută sub numele de cartierul Koca Kasım Pașa, strada Islahhane. Casa a fost construita înainte de 1870, iar în 1935 Consiliul Local din Thessaloniki a oferit-o statului Turciei, care a decis să o transforme într-un muzeu dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk.

Cladirea are trei etaje și curte. A fost reparată în 1981 și a fost repictata in rozul ei original. Cea mai mare parte a mobilierului este autentica. Toate elementele lipsă au fost înlocuite cu mobilier din Mausoleul lui Kemal și din Topkapi, Istanbul. Există fotografii pe toate zidurile, cu Kemal, in diferite perioade din viața sa.

Există patru camere la parter, nici una dintre ele cu foarte mult interes pentru vizitatori. La etajul 1 este camera de primire, cu canapele europene, o masă mare și un mare salon, cu banchete joase in jurul zidurilor; camera mamei lui Kemal, cu un pat, o banchetă și un dulap, si bucătăria, echipată cu ustensile de gătit contemporane.

Camera cea mai impresionanta, aflata la etajul 2, este cea în care Kemal s-a născut, o cameră mare, cu o banchetă si birou. Toate documentele referitoare la perioada studiilor lui Kemal au fost atarnate pe pereti. Un copac-rodie, plantat de tatal lui Kemal, încă crește în curte.