Duminica, zi de lucru in Grecia: Athosul reactioneaza

Va prezentam, mai jos, traducerii scrisorii semnate de Comunitatea Muntelui Athos, pe tema declararii duminicii drept zi de lucru. Scrisoarea, semnata de Sfânta-Comunitate, cel mai înalt organism administrativ al Muntelui Athos, este adresata lui Constantin Chatzidakis, Ministrul grec al Dezvoltării:

“Excelența Voastră, Domnule Ministru,

Cu adâncă tristețe, Comunitatea Sfânta, formata din reprezentanți ai celor douăzeci de mănăstiri din Muntele Athos, a fost notificata cu privire la depunerea proiectului de lege intitulat “Regulile care guvernează piața de produse și prestarea de servicii”, prin care se permite funcționarea opționala și, în anumite condiții, a functionarilor din comert, in ziua de duminică.

În mod sigur, acest lucru reprezinta un pas esențial spre abolirea zilei libere de duminică, stabilita din perioada bizantină și existenta la înființarea statului elen, rezultată din respectarea fidelă a Tradiției Ortodoxe.

Această regula a fost evitată în timpul dominației otomane, gratiei luptei Sfantului martir ieromonah Cosma de Etolia, care a spus, printre altele: “Frații mei, eu vă sfătuiesc să păstrati duminica, pentru că este dedicată lui Dumnezeu”.

În actuala, foarte dificilă și decisiva, cotitură a istoriei moderne a țării noastre, în care poporul grec are nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate socială, de întărire spirituală și revenire la Tradiție – si nicidecum de descrestinare și deteriorarea coeziunii sociale – va chemam, Domnule Ministru, să efectuati o revizuire completă a articolului “Functionarea magazinelor, duminica”.

In speranta ca va veti situa la inaltimea situatiei, ca onorabil membru al Parlamentului Elen și, în cele din urmă, Tradiția Ortodoxă a poporului grec va fi respectata de către autoritățile politice, vă dorim ajutor, binecuvântare și luminare de sus, din locul nostru sfânt, din partea Maicii Sfinte a lui Dumnezeu, si vă rugăm să acceptați consideratia noastra.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.