Osuarul lui Iacob, cu inscriptia despre Iisus, va fi returnat proprietarului

Autoritatea de Antichități Israeliana urmeaza sa returneze faimosul osuar – cutie din os – pe care sta scris textul “Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus”, lui Oded Golan, colectionar israelian caruia acesta ii apartine de drept, in urma unui proces care a durat cinci ani de zile, pornit de la faptul ca Oded ar fi incercat sa falsifice trimiterea la Iisus din inscripție (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În martie 2012, judecătorul Aharon Farkash l-a achitat pe Oded Golan de acuzatia de fals. Suparat de verdict, procurorul de stat Dan Bahat a deschis un recurs vizavi de unele aspecte ale verdictului. In cele din urma, guvernarea, se pare, a acceptat decizia finala a judecătorului, vizavi de osuar, iar in ziua de 18 iulie, superiorii lui Bahat au anunțat retragerea actiunii de recurs in ce priveste osuarul.

Statul, însă, continua sa ceara Curții Supreme să mai confiște câteva sute de alte obiecte luate din colecția lui Golan, inclusiv inscriptia Yehoash care, dacă este autentica, ar fi singura inscriptie regala israelita (de fapt, iudaita). Aceasta descrie reparațiile executate la Templu. Guvernul nu solicita, insa, confiscarea Osuarului lui Iacov, asa incat, cel putin decoamdata, acesta va ajunge din nou la Golan.

O alta audiere în fața Curții Supreme este programată pentru data de 31 iulie, privind cererea guvernului, de confiscare a inscripției Yehoash și a altor elemente din colecția lui Golan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.