Procesiune de proportii in Rusia: 150 Km in 6 zile, la Velikoretskoie

In Eparhia Vyatka, din Rusia, a avut loc in ultimele zile o procesiune solemnă cu icoana Sfântului Nicolae, in zona orașului Kirov, pana in satul Velikoretskoie. Pelerinii ortodocși din Vyatka si, de asemenea, din alte regiuni ale Rusiei și din străinătate, au mers pe jos mai mult de 150 de km în șase zile.

Tradiția procesiunii ne duce înapoi, cu mai mult de șase secole in urma.

Icoana facatoare de minuni a Sfântului Nicolae a fost găsita în anul 1383. Țăranul Agalakov, din satul Kroutitsa, a găsit icoana pe malurile râului Velikaya, de unde și numele procesiunii.

In jurul anului 1400, icoana a fost luată in orașul Khlynov, numit ulterior Vyatka și, mai târziu, Kirov.

În 1935, odata cu distrugerea Catedralei Sfintei Treimi din Vyatka, icoana s-a pierdut. În 1930, procesiunea a fost interzisa și restaurata în mod oficial în anul 1989. În prezent, în locul icoanei originale, care inca lipseste, credinciosii poarta pe brate una dintre copiile sale mai vechi.

În anul 2000, Patriarhul Alexei al II-lea a acordat statutul de procesiune “pan-rusă” evenimentului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.