Estonia si Rusia: vizita Patriarhului Kirill, semn al reconcilierii

Vizita de trei zile în Estonia, a Patriarhului Kirill I al Moscovei, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a fost interpretata atat de catre liderii politici și religiosi ai tarii, cat și de patriarhul însuși, ca fiind un eveniment al reconcilierii între națiuni și comunități.

Comentând pe aceasta tema, Primul-Ministru, Andrus Ansip, a declarat: “Faptul că Patriarhul Kirill a depus o coroană de flori la monumentul celor uciși în cel de-Al Doilea Război Mondial atestă ca scopul vizitei sale a fost reconcilierea. El înțelege suferințele poporului estonian”.

Ansip și-a exprimat convingerea că vizita lui Kirill nu a fost importanta doar pentru comunitatea ortodoxă a Estoniei, ci pentru stat. Primul-Ministru a declarat că schimbările pozitive vor putea fi văzute în relațiile dintre Estonia si Rusia, și i-a mulțumit Patriarhului Kirill pentru rolul sau, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Patriarhul Kirill si-a încheiat călătoria cu o întâlnire cu Andres Poder, Arhiepiscop al Bisericii Evanghelice Luterane a Estoniei. Poder a caracterizat întâlnirea ca fiind cruciala, într-o societate în care comunicarea interculturală lipsește.

“Avem nevoie de toate astea. Nu avem suficienta comunicare și avem nevoie de abilitatea de a ne accepta și respecta reciproc”, a spus Poder.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.