Luterani si catolici: de la conflict la comuniune (2017)

De la conflict la comuniune: acesta este modul în care luteranii și catolicii isi descriu calatoria lor ecumenica din ultimii 50 de ani, privind impreuna, inainte, la cea de-a 500-a aniversare a Reformei, în 2017.

„De la conflict la comuniune” este numele unui document comun al Comisiei Internationale Luterano-Catolice pentru Unitate, care a fost prezentat la o conferință de presă, ieri, la sediul Federației Luterane Mondiale, din Geneva. Textul face referire la responsabilitatea comună pentru divizarea Bisericii Occidentale, din secolul al 16-lea, abordand problemele legate de vindecarea acestor amintiri și de lucrarea comuna in sprijinul reconcilierii și mărturisirii comune.

Subiectele explorate de document includ teme de bază ale teologiei lui Martin Luther, in scopul dialogului catolico-luteran, și se concenteaza pe cinci imperative ecumenice in relația dintre cele două Biserici, pentru aniversarea comuna din 2017.

Mons. Matthias Turk, responsabil cu relațiile catolico-luterane in cadrul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a explicat pentru radioul Vaticanului ca documentul reprezinta „un reper foarte important, după atâtea secole de conflicte și neînțelegeri, care au dus chiar la războaie între națiuni și țări”, aniversarea comuna din 2017 fiind „prima aniversare abordata în comun, ecumenic”.

„Documentul ar putea constitui o bază pentru tot felul de dialoguri ecumenice, cu alți parteneri, intrucat exprima intenția de bază a reformarii necesare a Bisericii și se adresează, de asemenea, propriei noastre relații cu Dumnezeu”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.