publicat în: Arhivă

Biserica Memoriala Mihai Viteazul, Alba Iulia

Vineri 19 decembrie 2008, de la ora 20.00 la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia s-a oficiat o slujbă de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan de Kronstandt, pomenit de Biserică mâine 20 decembrie.
Slujba a cuprins Vecernia cu Litie, Utrenia şi Sfânta Liturghie.

Sâmbătă, 20 decembrie 2008, se împlinesc 100 de ani de la mutarea la Domnul al Sfântului Ioan de Konstandt, unul dintre cei mai mari sfinţi ai veacului trecut.

La Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia s-a făcut în acest an, pe parcursul a mai multor luni, un ciclu de cateheze duminicale despre viaţa, învăţătura şi minunile Sfântului Ioan, cu lecturi şi tâlcuiri din scrierile acestuia.

Dintre cărţile reprezentative apărute în limba română cu viaţa, scrierile şi învăţăturile Sfântului Ioan amintim: Viaţa mea în Hristos, Sfânta Liturghie – cerul pe pământ, În lumea rugăciunii, Mărturii despre Sfântul Ioan de Kronstandt, Ultimele însemnări ş.a.

Canonizat recent (în 1990), Sfântul Ioan din Kronştadt (†1908) este – alături de Cuviosul Siluan Athonitul (†1938) – una din marile figuri ale spiritualităţii ortodoxe contemporane. Vreme de jumătate de secol simplu preot paroh al portului militar al Peterburgului, Părintele Ioan s-a remarcat rapid printr-o activitate predicatorială, pastorală şi caritativă, susţinută de o incandescentă trăire liturgică şi mistică. Experienţa sa unică a atras la el mii de oameni din întreaga Rusie şi a determinat o vastă renaştere liturgică şi euharistică în chiar ajunul revoluţiei bolşevice.