Diversionism: Ankara reface drumul spre Manastirea istorica Mor Gabriel din Midyat

Biroul guvernatorului orașului Midyat, din provincia turca Mardin, a alocat un buget de un milion de lire turcești (420.000 de euro) pentru refacerea drumului care duce la Mănăstirea siriaca Mor Gabriel (Sfantul Gavriil), o mișcare văzută de comunitatea siriacă drept contradictorie, odata ce manastirea a fost etichetata anterior ca „ocupant” și terenurile sale au fost transferate Trezoreriei.

David Vergili, un purtător de cuvânt al sediului Uniunii Siriace Europene de la Bruxelles (UDE), una dintre cele mai influente organizații siriene din diaspora, a declarat ca statul a încercat o deturnare de la problemele cruciale, prin menținerea oamenilor ocupati cu activitati formaliste și cosmetice.

„Cererea de restituire a tuturor terenurilor Manastirii Mor Gabriel este menționata atât în raportul anual al UE cat si al SUA.

Atât statul cat si partidele au convenit asupra faptului că terenurile aparțin mănăstirii. Dar, acestea fac ca lucrurile sa fie dificile, prin diferite propuneri, cum ar fi închirierea terenurilor. Aceasta este împotriva moralei și a drepturilor omului”, a mai spus el.

Mor Gabriel este o mănăstire istorică, veche de 1.700 de ani.

În 2008, Ministerul Pădurilor, Oficiul Cadastral și satele Yayvantepe, Candarli și Eglence au dat în judecată mănăstirea, pentru că ar fi ocupat domeniile lor. Procesul a fost finalizat anul trecut, recunoscând mănăstirea ca “ocupant”. Cazul a fost transferat, ulterior, Curtii Europene a Drepturilor Omului. Viitorul mănăstirii depinde, în prezent, de decizia CEDO.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.