Toti cei botezati trebuie sa predice si sa vesteasca pe Hristos! Biserica nu este baby-sitter

Pentru a predica si a-i evangheliza pe altii, botezul este suficient, a amintit Papa, indemnandu-i pe creștinii laici sa Il vesteasca pe Hristos, cu curaj, pentru că dacă nu ii vor evangheliza pe altii, Biserica va deveni un “baby-sitter”, dintr-o adevarata “mamă”.

Avertismentul a fost dat de Papa Francisc in timpul Liturghiei pe care a oficiat-o ieri în Capela Casei Sfânta Martha, în prezența unui grup de angajați ai Institutului pentru Lucrari Religioase.

Conform Radio Vatican, predica Papei Francisc a fost inspirata de perioada martiriul Sfantului Ștefan (Fapte 8: 1-8), intaiul mucenic, cand prima comunitate creștină din Ierusalim, care anterior traise “liniștita, in pace si fapte caritabile” a inceput sa se confrunte cu “persecuții violente”.

“Este intr-o oarecare masura vorba despre stilul de viata specific Bisericii, a arătat Papa: intre pacea caritatii și persecuție”. Din cauza acestei persecuții, a spus el, creștinii au fugit în Iudeea și Samaria, in afara apostolilor, hotarati sa rămână în Ierusalim pentru a mai “tine putina rezistență”.

Dar chiar “singuri, fără preoți, fără episcopi”, primii creștini evanghelizau, a zis Papa. Ei “au răspândit pretutindeni vestea cea bună a Cuvântului” (Fapte 8,4).

Astfel, “au plecat de la casele lor, lipsiti de siguranta, pentru a proclama Cuvântul lui Dumnezeu. Ei au luat cu ei singura bogăție: credința lor. Bogăția pe care Domnul le-a dat-o. Au fost simpli credinciosi botezati, poate doar de un an sau ceva mai mult de atat. Dar au avut curajul să vesteasca. Și i-au crezut! Și au făcut minuni!”.

“Acesti primi creștini”, a mai spus Papa, “au avut doar puterea botezului, care le-a dat curaj apostolic si le-a dat puterea Duhului”.

Sa constientizam ceea ce se intampla astazi: “Sa ne gandim la noi, cei care suntem botezați. Mă întreb, dacă mai avem puterea asta. Mai credem noi ca botezul este suficient, mai este el suficient pentru a-i putea evangheliza pe altii? Sau tragem doar speranta ca va predica preotul, … ca va predica episcopul… Dar noi?”.

„De prea multe ori”, s-a mai plans Papa, “harul botezului este tinut blocat, iar noua ne sunt limitate propriile pareri si marturisirea. Sau, uneori, ne gândim: Am primit botezul, am marturisit, m-am impartasit prima data… am de acum ‘certificat’.

Iar, de acum, dormi liniștit: ești un creștin. Dar, unde este această putere a Duhului, care sa te faca să avansezi?”.

Dacă creștinul ar fi si “credincios în Duhul, vestindu-L pe Iisus, cu viața sa, prin mărturia sa și prin cuvintele sale, atunci si Biserica ar deveni o biserica mamă, care naste prunci, cu fertilitatea sa materna pusa in valoare”, a spus Papa.

“Dar, odata ce noi nu facem asta, Biserica nu mai este o mama, ci doar o Biserica baby-sitter (o dadaca, o ingrijitoare), care are grijă de copil să… doarmă. Este o biserică somnoroasa”.

“Gândiți-vă la botezul nostru, la responsabilitatea botezului nostru”, a insistat Papa: “avem o mare responsabilitate, noi, cei care suntem botezați: să-L vestim pe Hristos, pentru ca Biserica sa creasca si sa avanseze. Sa fii crestin este un dar, un dar care ne face să mergem mai departe, vestindu-l pe Hristos, prin puterea Duhului Sfânt”.

“Să ne rugăm Domnului pentru harul de a fi cu adevarat botezati și sa fim încrezători că avem Duh Sfânt în noi, L-am primit si întotdeauna El ne împinge să-L vestim pe Iisus Hristos, în viața noastră, prin mărturisirea noastră și prin cuvintele noastre”, a incheiat Papa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.