Rapiti in Siria: Declaratie comuna a liderilor Bisericii Angliei

Va prezentam o declaratie comună, lansata ieri, a Arhiepiscopului Vincent Nichols, Arhiepiscop catolic de Westminster, și a liderului Comuniunii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, vizavi de violențele din Siria. Intre timp, va reamintim ca publicatia turca Hurryet a publicat o informatie conform carora cei doi mitropoliti ar fi fost eliberati. Stirea nu a fost insa confirmata de niciuna dintre Patriarhiile Antiohiei. Anterior, intreaga presa occidentala facuse sa circule, de asemenea, un zvon similar, care a fost imediat infirmat de Patriarhii. Din pacate, comunicarea in zona este aproape imposibila, datorita luptelor care se duc la nivel local.

„De la primele zile ale conflictului sirian, din martie 2011, ne-am rugat si am urmarit cu groaza și durere escaladarea violenței in aceasta tara. Ne-am întristat, alaturi de toti sirienii – cu familiile si viata pierduta a fiecarui om și cu toate comunitățile ale căror cartiere și al carui trai au avut de suferit de la escaladarea violențelor.

Astăzi, rugăciunile noastre se îndreaptă, de asemenea, catre vechile comunități, catre frații si surorile noastre, crestini din Siria. Răpirea din această săptămână, a celor doi mitropoliți de Alep, Mar Gregorios Ibrahim, al Bisericii Ortodoxe Siriace, și Pavel Yazigi, din Biserica Grec-Ortodoxă a Antiohiei, și uciderea soferului lor, în timp ce acestia efectuau o misiune umanitară, este un alt semn prin care sunt prezentate circumstanțele teribile care continua sa distruga intreaga Sirie.

Susținem fără rezerve aceste comunități creștine, înrădăcinate în zona și anexate terenurilor biblice, în ciuda multor greutăți. Răspundem apelului Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Antiohiei și Intregului Rasarit, si al Patriarhiei Ortodoxe Siriacă a Antiohiei si Intregului Rasarit, îndemnând Bisericile din întreaga lume să rămână ferme în fața realităților provocatoare și să dea mărturie despre credința lor în puterea iubirii, în această lume.

Amândoi continuam sa ne rugam pentru o soluție politică la acest conflict tragic, care sa stopeze violența teribilă și, de asemenea, sa permita tuturor sirienilor sa se bucure de libertățile fundamentale și inalienabile. De asemenea, facem apel la ajutorul umanitar de urgență, pentru a ajunge la toți cei care suferă. Ne rugăm ca Siria să isi recupereze tradiția sa de toleranță, înrădăcinată în credință și in respectul pentru credințele care traiesc alături.”

+ Justin Welby

+ Vincent Nichols

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.