publicat în: Arhivă

Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos. Dezlegare la vin și pește în POSTUL Adormirii Maicii Domnului

Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos

Astăzi, 6 august 2020, credincioșii ortodocși serbează Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos. Aceștia, care respectă cu bucurie învățăturile Bisericii și ale Sfinților Părinți, întemeiaţi încredinţă, întăriţi şi neclintiţi de la nădejdea Evangheliei*, cu toții, continuă pregătirile pentru Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Iar aceste pregătiri pe care ei le fac, le fac postind, așa cum se cuvine unor sfinți*.

ASTĂZI SE MĂNÂNCĂ DE POST darcu dezlegare la vin și pește (DE SEC: însemnând FĂRĂ carne, ouă, lactate și alte bucate derivate din acestea). NU se consumă alte băuturi alcoolice. Au loc înfrânarea poftelor și abținerea de la alte plăceri și desfătări – fie în lucru, fie în minte unde toate încep, fie în vorbă, fie în auz, fie în alte simțiri, fie ele deci trupești de orice fel – care s-ar opune sporirii faptelor și desfătărilor cele bune sufletești. Pe acestea sufletești bune le cunoaștem foarte bine deja cu toții, ca fii botezați ce suntem și cinstitori ai Bisericii, ai învățăturii Mântuitorului nostru Hristos și ai îndrumărilor și descoperirilor – pe care ni le-au împărtășit doar din adevărata iubire și din dorința de a fi liberi cu totul și a ne bucura deplin – ale Sfinților ei:

Doamne Iisuse Hristoase, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale sfinților a căror pomenire se face astăzi și cu ale tuturor sfinților Tăi, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. Cel ce seamănă în trupul său însuşi, din trup va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viaţă veşnică. Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Deci, dar, până când avem vreme, să facem binele către toţi, dar mai ales către cei de o credinţă cu noi.*

Vedeţi cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea.*

Mai multe despre această zi și despre sfinții cinstiți în mod aparte astăzi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinți ai Bisericii peste veacuri: aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

O alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, august 2020

(*conf. Epistolei către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 1, 22-23; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 7-10; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 11)