Wednesday 20 may 2020

Să luăm aminte ce înseamnă iubirea adevărată de Arhiereu și să recunoaștem că suntem atât de departe de ceea ce presupune să fii cu adevărat credincios!

Eliberarea Ierarhului Ioanichie de Muntenegru a fost întâmpinată cu o manifestare deosebită a credincioșilor, aliniindu-se pe un câmp mare și formând cuvintele: „Bine ai venit, Vlădica!”. Aceștia au desfășurat steagul mare sărbesc pe o lungime de 33 de metri, pentru a-și saluta Arhiereul. Să luăm aminte ce înseamnă iubirea adevărată de Arhiereu și să recunoaștem că suntem atât de departe de ceea ce presupune să fii cu adevărat credincios!

Un videoclip poate fi văzut la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=1cG7o-dChUM .

Iar pentru a nu crede că este vorba despre o manifestare izolată, vă recomandăm un alt material video realizat cu ocazia aceleiași întorceri în mijlocul turmei, pe care credincioșii au așteptat-o manifestând în mai multe orașe, cu atât de mare drag si cu multă rugăciune, în cel mai civilizat mod posibil. Iată cum se prezintă o Biserică lucrătoare și cum se manifestă tinerii care care iubesc cu adevărat Biserica… Iar noi, când ne-am văzut Arhierii proprii atacați, înghesuiti în fața televizoarelor… ne-am bucurat!

“Cela ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă!”
(Sfânta Evanghelie după Luca 10, 16) – răsună cuvintele Lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
rostite către Sfinții Săi Ucenici și Apostoli.

Iar “Cela ce vă primește
pe voi, pe Mine Mă primește!”(Sfânta Evanghelie după Matei 10, 4)

Vom mai fi noi în stare vreodată să mai luăm, cum trebuie, aminte? Iată și acest al doilea material video de primire https://www.youtube.com/watch?v=GYw6djJ_yhU a celui care pentru cei credincioși nu este nimic altceva decât ceea ce Dumnezeu, prin dumnezeiescul Dionisie, citat de Sfântul Nicodim Aghiorîtul zicea:

“Eu în mâinile Arhiereilor M-am asemănat, pentru că ei țin în locul Ierarhiei celei pământești, Fața Mea. Ei sunt oglinzi atât de curate ale mărimii Mele celei dumnezeiești, Oglinzi neîntinate, primitoare de strălucirea cea începătoare de lumină’.”

Și, fiindcă tot parcurgem o perioadă îndurerată după pierdea unui mare Ierarh al nostru, a cărui mutare la Domnul a fost anunțată chiar în această dimineață, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul nostru drag al Sucevei şi Rădăuţilor – pe care Dumnezeu îl va odihni cu siguranță între iubiții sfinții Săi, care acum îl întâmpină tot cu făclii aprinse și ramuri de finic, cum noi credincioșii niciodată nu am fost în stare să-l primim niciodată în toți acești ani – într-un același și unic glas: “Vlădica, bine ai venit!”; iar totodată într-o vreme în care ne apropiem de Sărbătoarea frumoasă, atât de puternic sfințitoare și de Sfântă a Cincizecimii, merită să luăm din nou aminte, cinstind deopotrivă și vorbele dumnezeiescului Grigorie cel Mare al Tesalonicului, rostite la o astfel de zi de mare de cinstire a Pogorârii Duhului Sfânt, care se apropie acum și de noi:

“Apostolii, zice, în ziua a cincizecea, au luat Duhul Sfânt în chip de limbi de foc, și într-acest chip s-au aprins ca niște atât de curate făclii din flăcările cele cerești ale dumnezeieștii și sfințitei Sale dăruiri.

Deci precum dintr-o făclie poate să se aprindă alta, și dintr-aceea alta, după împărtășire, și pe rând un număr mare, într-acestași chip și Arhiereii s-au aprins ca alte atâtea încă făclii din făcliile cele dintâi ale Apostolilor și s-au umplut de prea-fericitele raze ale darurilor celor luminoase ale Prea-sfântului Duh, care se împart în toată Biserica lui Hristos”.

Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020 – KSLCătălin

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.