Eliberează-te! Nu te lăsa înşelat! (KSLCatalin)

Din păcate, în această perioadă mai mult ca oricând, circulă tot felul de “avertismente” la adresa credincioșilor ortodocși, care par a fi “binevoitoare”, ba lăsând impresia că ar veni chiar de undeva din interiorul Bisericii, de la oameni care s-ar considera pe ei înșiși mai-mult-credincioși decât alții. Toate aceste mesaje și idei privind o nouă ordine mondială, ucideri în masă, implantări de tot felul de cip-uri și vaccinuri, prin care Ortodoxia ar urma să fie pusă la pământ iar credincioșii ei anihilați, nu fac însă decât demonstrația faptului că sunt venite de la persoane care nu au nicio legătură în fapt cu Ortodoxia, ba din contră încearcă să dea naștere regulat unor tensiuni interioare, în special în sânul Bisericii, unor neînțelegeri între Arhiereii Bisericii și credincioși, sau chiar între Arhierei și clerici după cum s-a și remarcat deja în unele cazuri.

Mai mult decât atât, însă, pe lângă intenția de destabilizare relațională a Bisericii prin astfel de mesaje, adică la nivel comunitar, este urmărită și o destabilizare la nivel de individ, de credincios. Astfel că, prin aceste tertipuri – cunoscute la nivel militar și politic sub numele de diversionism – vedem regulat, deja parcă din generație în generație cum noi victime apar, rând pe rând, în timp ce altele mai vechi dispar. Dispar, într-adevăr, fiindcă din fericire această strategie de destabilizare la nivel intern expiră la fel de regulat, credinciosul care o acceptă și care cade în plasa ei ajungând sa înțeleagă, treptat, că a fost derutat de la adevărata luptă, care ar fi trebuit să aibă loc cu propriile slăbiciuni, cu propriile patimi, cu sinele, cu temerile proprii alimentate exact prin astfel de idei.

Manipularea de la televizune, de tip laic, ateist, se vede astfel având un corespondent și în “lumea religioasă”, deși este ușor de înțeles că ambele variante urmăresc o aceeași țintă: scăderea încrederii credincioșilor in propriii Arhierei, scăderea încrederii, deci, în Biserica proprie, rezultând slăbirea unității și, deci, slăbirea Bisericii în întregul ei. Iar ideile noi, privind noi ordini mondiale care s-ar impune în prezent prin stările de urgență adoptate în toată lumea, merg, desigur, pe aceeași linie, găsind un teren propice și o ocazie extraordinară prin situația de față.

Însă, cel mai periculos rămâne faptul că, pe primul loc este țintit monahismul ortodox. Prezentat astfel de către agitatori, ca și când ar fi o latură extremistă a creștinilor, diversioniștii împing la manifestări de grup acide și nervoase, urmărind ca el să pară periculos în contextul politic actual din lumea care se consideră pe ea civilizată. Astfel, ajunge sa fie supus de fapt oprobiului public, deși este invocat de aceiași oameni în termeni laudativi, pentru căștigarea încrederii adepților și a celor înclinați să se ocupe de oricare altă problemă decât de mântuirea proprie (care ar presupune schimbări interioare și renunțarea la patimi, la care se renunță atât de greu…).

Probleme mai mari apar, însă, atunci când în astfel de capcane cad, victimă, clerici, care asffel îi atrag odată cu ei și pe credincioșii din turma de care tot ei ar trebui să răspundă. Aici, totul devine ușor mai complicat, deși s-a observat că omul de rând are destulă capacitate de înțelegere și discernământul necesar încât să aleagă ceea ce trebuie cu adevărat. La urma urmei, munca, rugăciunea, deci participarea regulată la slujbe, și credința (opusă necredinței și îndoielii, fobiilor semănate regulat de alții) se știe clar în popor că reprezintă singurele arme cu care orice problemă, orice necaz și orice neajuns pot fi indepărtate, credincioșii adevărați rămânând permanet pe drumul cel bun doar prin recunoașterea propriilor slăbiciuni, prin căință și îndreptare proprie. Cine va avea astfel de preocupări sănătoase, refuzând să-și rateze mântuirea adoptând cine mai știe ce altă diversiune și distragere de la lucrurile cu adevărat importante, nu se va lăsa niciodată pradă unor metode de destabilizare, nici la nivel comunitar, nici mai ales la nivel personal.

Este lesne de înțeles cui convine și cine are de câștigat de pe urma greșelilor comise de o persoană care este manipulată regulat inducându-i-se temeri și frici care să o țină blocată în relația pe care ar trebui, și își dorește, să o aibă cu Dumnezeu. De asemenea, este lesne de înțeles că orice îndoială semănată vizavi de propriii Arhierei, adică de Sfântul Sinod, de propriul Patriarh sau de deciziile luate de aceștia, deci de lucrarea Duhului Sfânt în lumea actuală, seamănă neîncredere, care nu este nimic altceva decât necredință. Deci, cui convine această necredință și cine o induce, este iarăși lesne de înțeles.

Iar noi, pe rând, poate că da, mai oscilăm și cădem în astfel de ispite, dar trebuie să avem întotdeauna în vedere binele, frumosul, și în niciun caz răul și odiosul, fiindcă la urma urmei exact această încredere în frumos, în Bine, în liniște, în Pace, reprezintă adevărata credință, adică încrederea în Hristos. Părăsiți locurile care vă creează temeri! Renunțați la acele cărți sau pagini de internet, mai ales la programele de televizune care vă manipulează creându-vă stări de anxietate, de frică, de panică, dar imediat ce sesizați acest lucru! Verificați frecvența tonurilor, a cuvintelor legate de rău, de urât, de cel rău și altele asemenea, comparativ cu frecvența numelui lui Hristos, a binelui, a frumosului – recomandate de Sfintii Părinți în orice condiție și vreme (Altfel, atenție, puteți risca să ajungeți dependent și să vi se pară deja imposibil sa faceți un astfel de lucru!)

Prin urmare, feriți-vă de urât și de rău, refuzați-le, credeți doar în bine și în frumos, în lumină, și nu în întuneric, căci nu vă folosesc acestea toate la nimic.

Dacă ai în minte răul, urâtul, dacă îl lași să se instaleze astfel în inimă, el te va și conduce neîndoit. Te vei face slujitor acestuia, fiindcă absolut toate gândurile, vorbele și acțiunile tale vei vedea (dar, mai ales vor vedea cei din jurul tău) că vor porni de la asta. Este atât de simplu, dar se vede că totuși, creând dependență devine atât de complicat: pentru Dumnezeu, pentru mântuirea ta, alege mereu să crezi doar frumosul și Binele! Iar dacă el ți se pare, după cum îți induc alții în mod blasfemiator, că nu mai există, “minte-te” la început și reinvetează-ți-L, căci vei vedea cum exact când credeai că exista mai putin, El exista și se afla chiar lângă tine! Și vei vedea mai apoi că, deși credeai că tu l-ai inventat și că te mințeai pe tine, era în fapt Adevărul pe care mereu alții vor urmări să ți-L tot șteargă din minte cu obsesiile și minciunile, care se vădesc singure întodeauna pe ele ca fiind urâte.

Reîncepe de la primul pas: Păzește-te de rău! Iar apoi, treci odată, pentru numele lui Dumnezeu, la pasul doi: dacă tot ajunsesei să crezi că nu mai exista binele, atunci, TU fă binele! Toată lumea speriată și nefericită de astăzi te așteaptă și depinde, ca de Hristos, de tine! Alege întotdeauna Viața!

“Iar Iisus a început să le spună: Vedeţi să nu vă înşele cineva. Căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând că sunt Eu, şi vor amăgi pe mulţi. Iar când veţi auzi de războaie, şi de zvonuri de războaie, să nu vă tulburaţi, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârşitul. Şi se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie, vor fi cutremure pe alocuri şi foamete şi tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor. Luaţi seama la voi înşivă.” (Sfânta Evanghelie după Marcu 13, 5-9)

“Nu vă lăsaţi înşelaţi. Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.”(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 15, 33)


Cu ajutorul lui Dumnezeu,

un articol Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020 – KSLCătălin


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.