Batranul calugar Paisie, un nou profet al Greciei? Credinciosii, chinuiti de criza, se roaga la mormant

Batranul calugar Paisie profet al Greciei Cu aproape trei decenii în urmă, un calugar creștin ortodox făcea, in Grecia, o predicție tulburatoare: tara, în viitor, s-ar putea confrunta cu "rupturi mari si confuzie", urmate de foamete și de turbulențe politice, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Credincioșii greci spun ca această viziune sumbra, a batranului calugar Paisie, un ascet care a murit în anul 1994, a fost de fapt o usoara anticipare a revoltelor din prezent, din aceasta tara sfasiata de revolte si datorii. Previziunile au dat nastere, imediat, unei increderi mari in scrierile calugarului, odata ce populatia se chinuie sa faca fata unei crize financiare brutale.

Batranul Paisie, care a petrecut o mare parte a vieții sale ca pustnic in Muntele Athos, în nord-estul Greciei, a devenit astfel o figura populara.

În zilele de sâmbătă, sute de pelerini se insira până la Mormântul lui Paisie, așteptând sa le vina rândul si să îngenuncheze, rugandu-se și sărutand crucea de lemn care marcheaza locul său de veci. Ei ii cer ajutor in găsirea unui loc de muncă, in plata facturilor și pentru supraviețuirea in aceasta perioada de recesiune, care le marcheaza vietile.

El a prevăzut criza. Dar, totodata, a declarat că „va fi mai bine; că se va depăși aceasta perioada și ca prosperitatea va reveni”. Conform credinciosilor, rugaciunile catre acesta au ajutat deja o multime de oameni.

Pe aceasta tema, recent, un profesor in studii religioase si specialist in Crestinism Ortodox, aprecia: "Atunci când există un eveniment care efectiv ingenuncheaza o tara intreaga, oamenii incep sa caute o explicație religioasă", a spus Vasilios Makrides, un profesor la Universitatea din Erfurt, Germania. "Ei caută sprijin in supranatural".

Inainte de a se muta la cele vesnice, el era, insa, deja bine cunoscut în cercurile religioase, pentru îndrumare spirituală și consiliere. Mulți se așteaptă, chiar, ca acesta sa fie în cele din urmă canonizat.

Cu toate acestea, creșterea recentă a atenției asupra calugarului a determinat o reacție din partea scepticilor și a dat nastere unor avertismente trasate de ierarhia greacă a Bisericii Ortodoxe.

"Oamenii sunt în căutarea minunilor", a declarat Pr. Vasilios Havatas, șeful operațiunilor caritabile ale Bisericii, din Atena. "Dar, unii exagereaza. Il interpreteaza ca pe un profet", a mai spus acesta, adăugând: "Asta nu înseamnă ca a avut dreptate in tot ce a spus". Printre randurile scrierilor sale, calugarul facea si unele aluzii la o conspiratie mondiala, conform careia lumea ar fi condusă în secret de către cinci persoane.

Calugarul a mai prezis, de asemenea, triumfuri naționale pentru Grecia, afirmand ca grecii ar învinge Turcia, ar ocupa Constantinopolul si ar castiga o parte din Albania, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.