Agresiune la Istanbul, motivata de un presupus misionarism crestin: “Aceasta este Turcia! Nu puteţi distribui Biblii aici!”

Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul, 4 august 2009

Un tânăr a atacat o persoană pe o stradă din Istanbul, ameninţând-o cu un cuţit în dreptul gâtului, pe motiv că ar face proselitism în favoarea creştinismului, au raportat ziarele de astăzi, marţi 4 august 2009.

Ultimul episod al unei serii de atacuri motivate religios – acest incident – încheiat insa cu predarea fără violenţă in mainile politiei, a avut loc luni în districtul Kadikoy, pe partea de Est a Istanbulului, în faţa a zeci de trecători.

Autorul, Yasin Karasu, un vânzător de CD-uri pirat, de 24 de ani, a acoperit cu un steag turcesc capul victimei sale, Ismail Aydin, în vârstă de 35 de ani şi l-a ameninţat cu un cuţit la baza gâtului strigând: “Aceasta este Turcia! Nu puteţi distribui Biblii aici!”, a relatat cotidianul Haber Türk. Atacatorul părea să cunoască victima.

Agresorul a mers la secţia de poliţie, cu 20 de minute mai târziu, conform ziarului Sabah, precizând că gestul său a fost urmare a furiei indreptate impotriva activitatii de convertire si misionarism a victimei.

Cotidianul Vatan l-a descris pe atacator ca fiind suspectat că suferă de probleme psihologice.

Prozelitismul creştin este foarte rău văzut, chiar dacă nu este interzis oficial în Turcia – o ţară predominant musulmană, găzduind însă mici comunităţi creştine şi evreieşti, în principal în Istanbul.

Un preot catolic italian a fost împuşcat mortal în anul 2006, la Trabzon (nord-est) şi alţi trei protestanţi – un misionar german şi doi turci covertiţi – au fost omorâţi în 2007 în Malatya (est).

Doi preoţi catolici au fost şi ei înjunghiaţi iar mai multe biserici au raportat ameninţări.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.