Set vechi de picturi murale, descoperit intr-o biserica din Franta

Pictura murala veche descoperita in Biserica Ourjout (foto Directia de Cultura)

Direcția Regională pe Probleme Culturale a Midi-Pyrénées a anuntat, printr-un comunicat de presa emis la inceputul acestei luni, octombrie 2012, descoperirea unui set de picturi murale vechi – informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
"Un set de picturi murale a fost descoperit în Biserica Ourjout (XI – XII si XVII – XVIII), din Les Bordes-sur-Lez, în Couserans", se arata in comunicat.

Picturile au fost descoperite cu ocazia restaurării altarului principal al bisericii, sub monitorizarea tehnico-științifică a Direcției Regionale pe Probleme Culturale.

Restaurarea structurii de lemn, din care era construit altarul vechi din secolul al XVIII-lea, clasificat ca monument istoric, necesita eliminarea unor panouri. Această operațiune a dezvăluit primele elemente ale picturii ascunse pana la acea data in spatele acestora.

Direcția Regionala pe Probleme Culturale a luat, ulterior, hotararea de a inlatura toate panourile, pentru a descoperi intreaga pictura.

În absida bisericii se pastreaza reprezentarea a cinci apostoli, intinsa pana sub arcade, recunoscuti si identificati in cea mai mare parte a lor prin nume sau caracteristici specifice: Petru, Andrei, Iacob, Bartolomeu.

Registrul de mijloc cuprinde medalioane care conțin simboluri specifice zodiacului: Leu, Scorpion, Rac, Balanta si Capricorn.

Registrul inferior cuprinde o draperie decorativa, dupa modelul obisnuit al bisericilor de astazi, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe. In prezent este oprita vizitarea bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.