Un copil de 2 ani va alege noul lider al Bisericii Copte. Proceduri grabite sub tensiune…

candidatii la scaunul papal ortodox copt 2012 Biserica Ortodoxa Copta a Egiptului il va alege in curand pe succesorul Papei Shenouda al III-lea. Conform informatiilor oferite in editiile anterioare (vezi ARHIVA), alegerea acestuia va avea loc in data de 24 noiembrie 2012. Discutiile pe marginea procedeului prin care va avea loc alegerea unuia dintre cei cinci candidati s-au incheiat ieri, 15 octombrie. Viteza cu care acestea s-au incheiat, insa, a uimit intreaga lume, reflectand in mod clar nevoia Bisericii Copte de a avea un nou lider, într-un Egipt dominat de islamisti. In data de 24 noiembrie, cei 2405 de reprezentanți ai Bisericii și ai laicilor vor alege trei nume din cinci. Ceremonia finală este programată pentru data de 2 decembrie, in Catedrala Ortodoxa Copta Sfantul Apostol Marcu, din Alexandria, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comisia Electorală si-a început activitatea pe 4 octombrie, cand a debutat analiza celor 17 candidați prezentati. Rezultatul trebuia să fie anunțat până la mijlocul lunii noiembrie, cu numele celor 5-7 candidati, dintre acestia, în scopul prezentarii la alegerile din 24 noiembrie. Dupa data de 24, fiind alesi cei trei candidati finali, se va alege unul dintre cele trei nume, alegere inspirată de voia lui Dumnezeu, dupa cum afirma coptii, din moment ce un copil cu varsta de doi ani va extrage unul dintre cele trei nume.

Surpriza s-a întâmplat insa cand președintele biroului electoral, Amba Pakhomios, episcop responsabil pentru perioada interimară, în calitate de șef interimar al Bisericii, a adaugat dupa anuntarea rezultatelor ultimelor alegeri, în Mănăstirea Amba Bishoi din Natroun Wadi, undeva în deșert la jumătatea distanței dintre Cairo și Alexandria (locul în care Papa Shenouda își avea reședința), ca într-o săptămână comisia va preciza… dacă datele prevăzute pentru al doilea si al treilea pas în alegeri vor fi decalate, astfel incat acestea sa fie mai devreme decat 24 noiembrie și 2 decembrie.

Surse informate sustin ca, asupra comisiei electorale și a Bisericii, s-au exercitat presiuni, in sensul grăbirii procesului, pentru ca credinciosii sa aiba un nou Papă cât mai curând posibil, acesta trebuind sa raspunda urgent tuturor problemelor cu care se confruntă Biserica și copții in general in Egipt, in acest moment, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.