Biserica Poloneza redeschide Centrul Comunitar Ortodox din Varsovia, pe locul fostei puscarii

Centrul comunitar ortodox varsovia Deschiderea oficială a Centrului comunitar ortodox a început cu ceremonia de sfintire. Aceasta a avut loc în ziua sfântului patron al Episcopiei Ortodoxe a Varșoviei si Bielsk, Sf. Iov din Poceaiev. Au participat mulți preoți din întreaga eparhie. Ceremonia a fost precedată de o Sfântă Liturghie în Catedrala Ortodoxă din apropiere, Sfanta Maria Magdalena, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Mitropolitul Sawa le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la renovarea obiectivului, recunoscand aceasta ca fiind „o mare realizare a Bisericii”: „Imi amintesc cum, nu cu foarte mult timp in urma, in timpul unei procesiuni in jurul bisericii, auzeam strigatele detinutilor aflati in puscaria de aici”.

Biserica Ortodoxă s-a straduit sa recupereze cladirea aflata pe strada Sfinții Chiril și Metodiu, nr. 4, pierduta in 1944, când clădirea a fost ocupată de Oficiul pentru Securitate. Ea a fost construita intre 1927 si 1928, cu rol de cămin pentru studenții la Teologie Ortodoxa de la Universitatea din Varșovia. Se stie ca exista o capela aici, langa dormitoare. Clădirea a mai fost, de asemenea, sediu al Societății Teologice Ortodoxe, al cărui patron era Mitropolitul Dionisie.

Lacasul a fost si locul unui eveniment tragic. La 1 august 1944, prima zi a Revoltei din Varșovia, mai multi elevi ai Seminarului Ortodox erau refugiati aici. Seara, ei au fost împușcați de germani. O placa comemorativa, plasata langa gard, pe strada Sfinții Chiril și Metodiu, este dedicată acestui eveniment tragic.

Dupa 1944, clădirea a servit ca sediu al Oficiului pentru Securitate, apoi ca sediu al Militiei si Politiei, din 1990. Biserica a cerut in ultimii ani, în mod repetat, sa ii fie returnata clădirea. La începutul anilor '70, autoritățile au intentionat sa redea jumatate din cladire Bisericii Ortodoxe, dar proiectul nu s-a finalizat.

Dupa mai multe demersuri si locatii alternative, in cele din urmă, în februarie 2010, s-a anuntat predarea cladirii, de catre Politie, autorităților Bisericii Ortodoxe. Clădirea ruinată avea nevoie de o revizuire majoră, care s-a ridicat la o valoare de peste cinci milioane de zloți și a durat doi ani. A fost un efort financiar uriaș pentru Biserică, în special pentru credincioșii și clerul eparhiei. Au fost construite: o sala muzeu, o bibliotecă, săli de întâlnire, camere de oaspeti, camere pentru studenți și capela Sfinții Chiril și Metodie – reconstruita la parter, acolo unde se aflase in perioada interbelică. În subsol, locul unei foste închisori, se afla acum sala de mese, cu facilități de bucătărie.

Întreaga proprietate de pe strada Chiril și Metodiu este de fapt o clădire cu patru etaje, cu subsol. Suprafata totala este de 3688 mp și volumul este de 14290 metri cub, dispunand si de garaje construite în 1972, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.