REVENIM cu textul integral al Comunicatului Patriarhiei Ecumenice, privind respectarea diferentelor religioase si incetarea violentei

Comunicat despre respectarea diferentelor religioase si incetarea violentei

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I29 septembrie 2012

Patriarhia Ecumenică își exprimă profunda tristețe fata de faptul ca lumea se indreapta, intr-un timp confuz și volatil, inspre protestele religioase, devenite violente, si lipsa de considerație fata de diferențele religioase. Atunci când acționăm cu lipsă de respect și cu violenta, în numele prejudecăților noastre religioase sau a credințelor noastre religioase, aceasta ne subminează propriile noastre vieți și credința, creând în același timp o atmosferă de furie, de ură și de neîncredere.

Patriarhia Ecumenică a emis un comunicat, in august anul trecut, intitulat "Recrudescența violenței, răspândita în întreaga lume" și a cerut tuturor oamenilor implicați în acte de violență să depună armele. Având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, acest apel la un angajament pașnic și respect reciproc pentru întreaga omenire devine si mai insistent.

Sfânta Scriptură ne învață în Proverbe 10.12: "Ura aduce ceartă, iar dragostea acopera toate cusururile". Prin urmare, să ne iubim unul pe altul pentru că știm că dragostea adevărată vine de la Dumnezeu, Care a creat fiecare persoană vie, și El iubește fiecare individ în Providenta Sa Divină. Noi, cei care pretindem ca Il cunoastem pe Dumnezeu, trebuie să recunoastem miracolul divin al vieții, în fiecare ființă umană, și să respectam faptul că suntem semințele creatiei divine. Noi, cei care Il numim pe Dumnezeu Imparat, trebuie să cultivam viața umană și sa respectam persoana cu care nu suntem de acord.

Patriarhia Ecumenică consideră că este obligația noastră sa dialogam cu cei care sunt altfel decât suntem noi, pentru a avea o perspectivă asupra simbolurilor celorlalți, priorităților lor, precum și a modului lor de gândire. Simbolurile sunt reprezentări externe, la care toți oamenii isi conecteaza semnificația lor interna si valoarea proprie. Incercand sa înțelegem simbolurile, ajungem să înțelegem persoana. Distrugand simbolurile, provocam durere oamenilor care cinstesc aceste simboluri și tradițiile pe care le reprezintă în inima lor.

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I isi continuă apelul, adresat intregii omeniri, de a adopta o "convertire radicală a atitudinilor, obiceiurilor și practicilor" și de a atinge acel nivel de angajament in care noi suntem deschisi "sa comunicam cu toți oamenii". Sa tinem cont de scrierea Sfantului Ioan Gură de Aur: slujirea sfanta a aproapelui nostru nu poate fi izolată de slujirea sfanta a altarului. În vederea realizării acestor adevăruri și în semn de recunoaștere umilă a Divinitatii în toți oamenii, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhia Ecumenică denunta tratarea unuia de catre celalalt cu lipsa de respect, cu dispreț, ură și distrugere. În cele din urmă, nimeni nu castiga de pe urma discursului plin de ura, a acuzațiilor nefondate, a neînțelegerilor diferențelor culturale, a acuzarii celuilalt. Indiferent de calea conștiinței , pe care am ales sa o urmam, suntem cu toții țesuti împreună, într-o complicata tapiserie divină, și trebuie să recunoastem frumusețea și inerenta valoare a oricărui fir, incetand sa distrugem orice parte a frumusetii noastre colective.

Patriarhia Ecumenică
Seful Secretariatului Sfântului Sinod
– traducere si interpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.