publicat în: Arhivă

Despre Petkovdeni (Ziua Paraschivei) si… painica bulgareasca Pitka

Biserica Ortodoxă Bulgară sărbătorește şi ea Petkovden, ziua Sfintei Parascheva, pe data de 14 octombrie, o zi care, în această ţară marchează începutul iernii.

Sărbătoarea creştinilor ortodocşi din Bulgaria, a Sfintei Cuvioase Parascheva, poartă numele de Petkovdeni, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Petka (Parascheva), a fost o călugăriţă cuvioasă, născută în apropiere de Marea Marmara, stiu bulgarii, în secolul al XI-lea. În urma unei “vieţi bineplăcute lui Dumnezeu", moaştele Sfintei Petka au devenit făcătoare de minuni şi vindecătoare, acesta devenind chiar un simbol al luptei pentru păstrarea culturii creştine, în Bulgaria, departe de asimilarea islamică, mai marturisesc ei.

Ţarul bulgar Ivan Assen al II-lea a luat moaştele acestei sfinte, la Veliko Târnovo, acolo unde le-a şi păstrat până în momentul în care el a fost capturat, spun ei. După mai multe călătorii, moaştele se odihnesc în prezent în oraşul românesc Iaşi.

Petkovdeni (Ziua Paraschivei) este considerată o sărbătoare de trecere între toamnă şi începutul sărbătorilor de iarnă. În această zi, în Bulgaria se fac pomeni, în mod tradiţional, pentru sănătate şi fertilitate.

Există aici şi se serveşte chiar şi o pâinică plată bulgărească, denumită Pitka, unsă cu miere şi cu carne de miel fiartă, mai informeaza Serviciul de presă LONews, al Agenţiei de ştiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol realizat pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe de contributor: filolog Stanciu Ana