Misticul ca politic: Democratie si Ortodoxie non-Radicala (25 oct.)

Misticul ca Politic În cartea „Misticul ca politic: Democrație și Ortodoxie non-Radicala”, care urmează să fie publicata in data de 25 octombrie 2012, Aristotel Papanikolaou explorează întrebarea dacă Creștinismului Ortodox și democrația liberală sunt viziuni asupra lumii, care sa se excluda reciproc, informeaza pentru Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, filolog Ana Stanciu.

Întrebarea lui este determinata, în primul rând, de situația post-comunista din țările ortodoxe tradiționale ale Europei Rasaritene, unde Bisericile ortodoxe sunt pentru prima data angajate intelectual in tradiția democrației liberale.

„Răspunsul lor a fost unul confuz”, spune autorul – de multe ori angajarea retorică afirmând democrația, dar angajandu-se în practici care ar putea fi apreciate ca non-democratice, cum ar fi sprijinirea restricțiilor privind libertatile religioase.

Papanikolaou propune ceea ce el numește "o teologie ortodoxă non-radicală politic", care se extinde dincolo de o opoziție reflexiva catre Occident și o întoarcere nostalgică la o cultura politico-religioasa unificata asemanator-Bizantina.

Termenul este destinat sa distinga răspunsul său de raspunsurile dure politice ale Bisericii Ortodoxe.

Un prim tratat cuprinzător, dintr-o perspectivă teologică ortodoxă, a problemei compatibilității dintre Ortodoxie și democrația liberală, cartea lui Papanikolaou este o afirmare ca sprijinul Ortodoxiei pentru formele deschise ale democrației este justificat în cadrul unei înțelegeri ortodoxe a lui Dumnezeu și a persoanei umane.

Abordarea sa deschisa, teologică, arată că principiile de bază ale democrației liberale nu sunt legate exclusiv de limba și categoriile filosofiei iluministe și, deci, nu sunt în mod inerent laice în sensul strict religios.

Laudata de William Schweiker, de la Universitatea din Chicago, ca fiind "o contribuție stralucitoare la analiza gândirii ortodoxe și… la dezbaterile curente despre teologie si politica", și prezisa de Charles Mathewes de la Universitatea din Virginia, ca fiind "textul standard ortodox rasaritean in domeniile teologiei și al politicii”, "Misticul ca politic” este un cumul util si atent de teologie, filosofie și politica.

Aristotel Papanikolaou este profesor de teologie la Universitatea Fordham. El este autorul lucrarii „A fi cu Dumnezeu: Trinitate, Apofaticism și Comuniune Divino-Umana” (2006), mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor filolog Stanciu Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.