Denia Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Ramnic

In data de 28 martie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a participat la Denia Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală citind Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

La sfârşitul slujbei Preasfinţitul Părinte Emilian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat semnificaţiile duhovniceşti şi teologice ale Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

„Fără rugăciune şi pocăinţă nu ne putem bucura de Înviere. Canonul este o meditaţie biblică pentru că aşa cum aţi văzut Sfântul Andrei ne aduce aminte prin aceste tropare, aceste rugăciuni, pilde de pocăinţă atât din Vechiul Testament cât şi din Noul Testament. Acest canon ne pune în faţă aceste personaje tocmai pentru a conştientiza şi noi de fapt că oameni fiind greşim dar trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, trebuie să ne cerem iertare faţă de Dumnezeu şi faţă de oamenii cărora le-am greşit. Pe de altă parte, acest canon reprezintă şi o nădejde că Dumnezeu ne iartă păcatele, aşa după cum am văzut în cele din urmă rugăciuni ale Canonului că Hristos Domnul a iertat pe contemporanii săi, dar mai ales îi iartă pe toţi cei care se întorc cu dragoste şi cu pocăinţă la El.”, a spus Preasfinţia Sa.

La această frumoasă slujbă specifică Postului Mare ce ne invită la rugăciune, post şi pocăinţă au luat parte numeroşi credincioşi din Râmnicu Vâlcea.

– un articol de: contributor Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.