publicat în: Arhivă

Funcţionarii din politia si justitia poloneza, “sub presiune”

Zbigniew Ryckiewicz Conform datelor primite de la corespondenti aflati in Varşovia, un cunoscut judecător polonez a afirmat ca oficialii din poliţie şi justiţie se afla de multe ori "sub presiune", atunci cand trebuie sa ia măsuri împotriva preoţilor romano-catolici acuzaţi de abuzuri sexuale.

"Nimeni nu aduna date aici, atunci când este vorba de mai mulţi clerici condamnaţi pentru infracţiuni sau chemaţi ca martori", a declarat judecătorul Slawomir Przykucki, purtător de cuvânt al Tribunalului Regional din oraşul de nord-vest Koszalin, la începutul lunii februarie 2012.

"Cand clericii apar în instanţă, si asta se intampla in mod regulat, se creeaza diviziuni in opinia publică şi, de multe ori, tensiuni”.

Oficialul a amintit aceste lucruri in timpul unui proces al Rev. Zbigniew Ryckiewicz, fost paroh al Bisericii din apropierea Kolobrzeg, acuzat de abuzarea sexuala a băieţilor de altar in perioada 1998-2001. Procesul s-a derulat concomitent cu un simpozion al Vaticanului, deschis la Roma, privind stoparea abuzului clerical.