BOR se pronunta in favoarea principiului consensului in procesul decizional al viitorului Sinod Pan-Ortodox

"Unii reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe propun să se renunţe la principiul consensului, adică la acordul tuturor, şi să se introducă un vot cu majoritate simplă (în luarea deciziilor în cadrul viitorului Sinod Pan-Ortodox). Biserica Ortodoxă Română se pronunţă categoric împotriva acestora", a declarat Mitropolitul Nifon de Târgovişte, intr-un interviu recent, citat de presa internationala, exprimand si sustinand astfel o pozitie afirmata, de alta parte, si de Patriarhia Moscovei (vezi Revista MONITOR Lacasuri Ortodoxe), informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Principiul votului, ca procedură democratică, funcţionează bine în procesul politic. Dar, pentru scopurile urmarite de noi, în problemele Sinodale, unde atingem valorile eterne, totul se schimbă. Consensul este important pentru noi, ca simbol al bunelor relaţii între toate Bisericile Ortodoxe. Şi, în acest sens, trebuie să dăm un exemplu lumii: suntem fraţi, suntem legaţi la nivelul cel mai profund", a mai adăugat acesta.

Mitropolitul Nifon şi-a mai exprimat certitudinea că, în cazul convocării Marelui Sinod Pan-Ortodox, participanţii nu vor putea evita obiectul acordării autocefaliei unor Biserici, şi problema dipticelor (vezi revista MONITOR Lacasuri Ortodoxe) deşi, în opinia sa, ortodocşii din întreaga lume îşi pot continua misiunea lor şi fără ca aceste probleme să fie rezolvate.

“Este foarte important faptul că pe ordinea de zi se află acordul tuturor Bisericilor Ortodoxe care participă la viitorul Sinod", a subliniat, de asemenea, Mitropolitul.

"Şi, din acest motiv, în problemele legate de viaţa spirituală, de credinţă, de Liturghie, nu putem accepta compromisul şi să luăm decizii prin vot majoritar. Biserica românească insistă asupra principiului consensual, care urmează să fie adoptat nu numai în Sinodul viitor ci, de asemenea, şi în cadrul discuţiilor pregătitoare", a mai spus Mitropolitul Nifon, mai informează in exclusivitate serviciul de presă LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.