Expozitie de icoane la Vitoria – Gasteiz, Spania

In perioada 24.09.2011 – 2.10.2011 s-a desfasurat in catedrala “Santa Maria Nueva” din Vitoria -Gasteiz o expozitie de icoane, prezentate de Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Ucraineana in colaborare cu Biserica Catolica.

Majoritatea icoanelor au fost prezentate de Parohia Ortodoxa Romana ”Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian”- Vitoria, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, contributor-corespondent in zona, Protoiereu Pr. Radu Sorin Ursu.

O parte din icoane au fost pictate de iconarul, doctor in conservarea si restaurarea operelor de arta, Iulian Gradinarul, un om cu o inalta pregatire profesionala in domeniul artei si al iconografiei. Totodata au fost expuse si icoane ale ucenicilor acestuia, unii dintre ei avand varste fragede dar talent deosebit. Deasemeni au fost prezentate si icoane pictate de Florica Ion si Calin Vadan.

In sectiunea de icoane pe sticla, majoritatea icoanelor au fost pictate de doamna Dorina Dutkay, o adevarata artista care a reprodus icoane din diverse scoli romanesti, cum ar fi Nicula, Fagaras, Scheii Brasovului, s.a.

Au fost expuse diverse icoane care au fost donate de credinciosii bisericii noastre si alte icoane care au fost imprumutate de la Biserica Ortodoxa Romana din Bilbao si de la diversi credinciosi din Vitoria.
A fost un prilej deosebit de a face cunoscuta iconografia noastra si implicit parte din Ortodoxie, aici intr-o lume majoritar catolica. De altfel interesul pentru icoane s-a vazut din numarul mare de persoane care au vizitat expozitia.


La finalul expozitiei, a fost sustinut, in Biserica San Pedro din Vitoria, un concert de muzica ortodoxa de catre Corul “Claustrum Armonicum”, mai informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
– un articol de contributor: Protoiereu Pr. Radu Sorin Ursu- Vitoria, Spania

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.