(Update) Slujba Arhiereasca la Biserica `Sf. Voievozi` Caineni II, Ramnicu Valcea

Biserica cu hramul „Sfinţii Voievozi” din Câineni, datează din anul 1807, iar pictura murală din anul 1808. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice de categorie A valorică, cu pictură exterioară. Din anul 1998 s-au început lucrări de restaurare a picturii interioare.

Din anul 2009 s-au realizat ample lucrări de consolidare şi restaurare atât a acoperişului cât şi a picturii din Naos şi Sf Altar. Pictura a fost restaurată cu sprijinul M.C.C. prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

În Duminica a XX-a după Rusalii, in data de 9 octombrie 2011, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Câineni II, Protoieria Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul le-a vorbit celor prezenţi despre înţelesurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică:

„Vedem în atitudinea Mântuitorului faţă de oameni şi mai ales în cele trei învieri săvârşite de El, dorinţa de a reface comuniunea copiilor cu părinţii lor, de a restabili unitatea familiei. Sfântul Chiril al Alexandriei spune că Mântuitorul Hristos s-a apropiat de sicriul cu cel mort şi L-a atins cu Trupul Său, înviindu-l pe acesta, arătând prin aceasta că Trupul Domnului Iisus este Dătător de viaţă. Vedem acest lucru şi din minunile săvârşite asupra oamenilor, dar şi prin ceea ce a lăsat El în Biserică, Sfânta Euharistie, Trupul şi Sângele Lui, cu care ne împărtăşim şi care este dătătoare de viaţă. Învăţăm din Evanghelia de astăzi, să avem grijă de copii noştri să crească frumos şi sănătoşi, să nu moară sufleteşte înainte de vreme datorită provocărilor şi păcatelor acestei lumi. De aceea suntem chemaţi ca să veghem la viaţa noastră, la sănătatea noastră trupească şi sufletească, cu iubire faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică şi faţă de semeni”, a spus Preasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa l-a felicitat pe părintele Nicolae Laurenţiu Ceauşu pentru activitatea pastorală şi administrativă desfăşurată în cadrul parohiei. „Am săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Câineni Mici, într-o altă biserică foarte frumoasă ce datează de la începutul secolului al 19-lea, din anul 1807-1808, cu o pictură în stil bizantin care este restaurată parţial. Parohia aceasta este o comunitate apropiată de Biserică cu oameni vrednici şi harnici, dar şi preotul de aici, părintele Laurenţiu Nicolae Ceauşu este un om care se jertfeşte şi zideşte nu numai sufletele credincioşilor, ci iubeşte şi se îngrijeşte şi de acest sfânt locaş. Este o binecuvântare şi o bucurie pentru că preoţii şi credincioşii din această zonă cinstesc pe Dumnezeu şi iubesc Biserica Mântuitorului Hristos …”, a conchis Părintele Episcop.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

La acest eveniment au mai participat Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, Primarul localităţii, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

În după amiaza aceleiaşi zile, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, însoţit de Părintele Protopop Alin Gherghinoiu, a efectuat vizite pastorale la biserica "Sfântul Nicolae" din Parohia Câineni I şi la biserica "Sfinţii Voievozi" din Parohia Robeşti-Balota. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa s-a întâlnit cu preoţii acestor parohii, a analizat problemele pastorale existente şi a vizitat sfintele lacaşuri ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.