publicat în: Arhivă

Decesul intaiului mitropolit ortodox al Belgiei, episcopul Emilianos Zacharopoulos

Mitropolitul Emilianos Zacharopoulos a decedat - septembrie 2011    Mitropolitul Emilianos a decedat în data de 8 septembrie 2011, la Atena, informeaza serviciul de presa LONews. Acesta a fost primul mitropolit ortodox al Belgiei şi Exarh al Ţărilor de Jos şi Luxemburgului (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), în perioada 1969 – 1982. Ajuns la vârsta de 96 de ani, acesta trăia în Grecia, începând inca din 1983. Mitropolitul Emilianos Zacharopoulos s-a născut în anul 1915 pe insula Halki, lângă Constantinopol (Istanbul). În anul 1936, el a obţinut un Master în Teologie la celebrul Institut Teologic din Halki (Turcia).

   În 1937 a fost hirotonit diacon pentru parohia Sf. Constantin şi Elena din Constantinopol. Ulterior, a fost chemat să slujească drept diacon la sediul Patriarhiei Ecumenice. Patriarhul Ecumenic Athenagoras l-a numit vicar general al Patriarhiei Ecumenice, şi a fost hirotonit preot. În 1959, el a fost ales în unanimitate de către Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice ca Mitropolit de Selevkia. În 1964 a fost expulzat de Turcia, dar atunci când, în 1969, Patriarhia a fondat o Mitropolie în Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg, a fost ales în unanimitate ca prim Mitropolit (Arhiepiscop) al acesteia.

   A fost întronizat în mod oficial în ziua de 11 noiembrie 1969, în Catedrala Ortodoxă a Sfinţilor Arhangheli, aflată pe strada Stalingrad din Bruxelles. La câţiva ani mai târziu, i s-au alăturat doi tineri episcopi auxiliari, primul fiind Panteleimon Kontogiannis, mai târziu devenit şi succesor al acestuia, în decembrie 1982, în timp ce Emilianos Zacharopoulos a fost desemnat de către Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice ca Mitropolit de Cos (Grecia), poziţie pe care a primit-o în anul 2009.

   În circumstanţe dificile şi într-un moment în care Biserica Ortodoxă din Belgia nu era încă recunoscută, Episcopul Emilianos a pus bazele Arhiepiscopiei Ortodoxe a Belgiei, creând noi parohii şi realizând primele contacte cu guvernul. Funeralille au avut loc în ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2011, în Biserica Sf. Varvara din Palaio Faliron, în Atena. Mitropolitul Panteleimon al Belgiei, episcopii săi auxiliari, clerul şi credincioşii din Mitropolia Ortodoxă a Belgiei şi Exarhatul din Ţările de Jos şi Luxemburg au exprimat condoleanţele lor în faţa familiei ierarhului decedat – informează serviciul de presa LONews.