(SLIDE) Hramul Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul la Schitul Cornetu – Calinesti 2011

Schitul Cornetu cu hramul ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este amplasat pe şoseaua Rm. Vâlcea – Sibiu, la cca. 50 km nord de Rm. Vâlcea, în satul Călineşti, oraş Brezoi, la 2 km de gara Cornet, pe linia ferată Rm.Vâlcea–Sibiu, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman, corespondent in zona.

A fost ctitorit de vornicul Mareş Băjescu şi soţia sa Maria, în anul 1666. Altarul a fost pictat în 1741. În 1808 a fost distrus de un incendiu, fiind refăcut şi zugrăvit în 1835. În anul 1898 s-a construit calea ferată şi tunelul care trece pe sub porţile din faţa bisericii, fiind necesară demolarea chiliilor.

Din vechile clădiri a rămas numai un foişor, zidurile şi turnul de apărare de la nord şi est de biserică.

Cupola şi o parte din altar au fost dărâmate în 1916-1918 şi refăcute între anii 1923-1925. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a făcut în anul 1960 de către Direcţia Monumentelor Istorice.

Pictura este lucrată în frescă, altarul fiind pictat în 1761 de pictorii Radu, Mihail şi Iordache, iar naosul şi pronaosul in 1835 de stareţul Irinarh.

Biserica este înaltă, cu ziduri foarte groase din piatră. Interiorul este compartimentat în altar, naos şi pronaos; are două turle, una pe naos şi a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanţă de tencuială şi cărămidă aparentă. De jur împrejur se află un brâu înflorat prin vopsele.

În prezent schitul se află în administraţia Mănăstirii Cozia, şi prin grija părintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, chinovia a primit o nouă înfăţişare prin lucrările de restaurare şi reînoire aduse atât bisericii cât şi arhondaricului şi noii trapeze.

In data de 29 august 2011, când creştinii ortodocşi au sarbatorit „Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop –Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la la Schitul Cornet, din satul Călineşti, judeţul Vâlcea, care şi-a serbat ocrotitorul.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 28 august, iar a doua zi a continuat cu Acatistul “Sfântului Ioan Botezătorul” şi cu Sfânta Liturghie.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat pericopa evanghelică şi a elogiat viaţa, activitatea şi martiriul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul:

„Învăţăm din Evanghelia de astăzi, dar şi din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, că el este simbolul pocăinţei, că prin rugăciunile lui noi putem avea conştiinţa împăcată, că luptându-ne cu păcatul vom birui toate patimile.

Învăţăm de la Sfântul Ioan că viaţa noastră nu trebuie să fie plină de desfătări şi de plăceri trecătoare, şi trebuie să fie o viaţă în conformitate cu voinţa lui Dumnezeu.

Sensul vieţii noastre nu este desfătarea materială, ci viaţa spirituală. Adeseori se întâmplă ca din cauza patimilor, să pierdem sensul vieţii spirituale şi în loc să căutăm sfinţenia, păcatul şi plăcerile lumii acesteia ne cuprind fiinţa şi căutăm lucrurile materiale…” , a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon, tânărul teolog Corneliu Daniel Bălaşa, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Piteşti.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului, condusă de dirijorul prof. Marian Cristinel Stroe.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt aşezământ.

La acest eveniment au mai fost prezenţi, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi sute de credincioşi din eparhie şi din ţară, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.