14 august, ziua reconcilierii intre Abhazia, Osetia si Georgia, spijinita de liderii ortodocsi ai Bisericilor

abkhazia    Cu ocazia aniversării a 19 ani de la începerea războiului din Abhazia, Catolicosul -Patriarh al Întregii Georgii şi Mitropolitul Primat de Tskhum Abhazia, Ilia al II-lea, sprijină reconcilierea Abhaziei şi Osetiei cu Georgia. În predica sa duminicală, Ilia al II-lea, a declarat că abhazii şi georgienii ar trebui să stea împreună, pentru a nu pierde în faţa inamicului.
   "Aş vrea să mă adresez credincioşilor noştri cu multă dragoste, dar şi credincioşilor abhazi. Am fost întotdeauna împreună şi trebuie să fim împreună pentru totdeauna dacă dorim să salvăm Abhazia şi întreaga Georgie", a declarat ieri Patriarhul, adăugând că Ţhinvali este, de asemenea, teren al Georgiei. "Împreună vom fi fericiţi. Să ne întărească Dumnezeu!", a spus el.
   O serie de evenimente dedicate celei de-a 19-a aniversări a începutului războiului a avut loc în această perioadă în Georgia. Liderul partidului de opoziţie al Liberilor Democraţi, Irakli Alasania, a fost prezent duminică la Podul Enguri, o graniţă administrativă între Abhazia ocupată şi restul Georgiei. Alasania a vizitat regiunea Samegrelo, aflată în partea de vest a ţării, pentru câteva zile.
   "Ceea ce autorităţile georgiene pot face, este să uşureze condiţiile IDP pentru a nu se mai simţi oprimaţi. Din păcate, autorităţile noastre nu iau în considerare acest lucru şi este foarte posibil ca greşelile făcute de aceştia să-i distanţeze şi mai mult pe georgieni de abhazi", a spus Alasania.
   Alasania a mai susţinut, de asemenea, şi importanţa retrocedării teritoriilor pierdute, a diplomaţiei publice şi puterii economice în rezolvarea acestei probleme.
   Liderul Democraţilor este unul dintre fiii lui Mamia Alasania, care a fost colonel al Forţelor Armate Georgiene, în lupta de apărare a Guvernului Georgian a Republicii Autonome Abhazia de luptătorii separatişti şi ruşi în timpul conflictului din Abhazia, în anii 1990.  

   Atunci când oraşul Suhumi a căzut sub forţele ruso-separatiste, Mamia Alasania împreună cu alţi patrioţi, au refuzat să fugă şi au fost capturaţi de militanţii Abhaziei.
   Mamele soldaţilor ucişi au depus o coroană de flori la memorialul eroilor. Membri ai organizaţiei de veterani, de asemenea, au participat şi ei la memorial.
   IDP a declarat societăţii georgiene că ar trebuit să facă tot posibilul pentru a transforma ziua de 14 august într-o zi a reconcilierii şi să înceapă negocierile cu Abhazia.

– articol, traducere si interpretare: Jurn. Bogdan-Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.