Ziua SERBIEI (6) la FDFAC 2011: Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – editia II, Dunarea

Ziua de marţi, 23 august 2011, la FDFAC, a debutat cu o dezbatere despre festivaluri internaţionale şi viitorul criticii de film, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, partener media oficial al festivalului. Invitat special a fost Dan Făinaru, criticul israelian de origine română, cunoscut în toată lumea datorită cronicilor sale din “Screen Daily”.

A urmat un film sârbesc (primul făcut de sârbi în limba engleză), despre un vas de lux de pe Dunăre, locul unde se întâlnesc pasagerii vest-europeni blazaţi, în căutarea plăcerilor, cu echipajul compus din est-europeni dornici de a face un ban în plus – “Frumoasa Dunăre albastră/ The Beautiful Blue Danube/ Na lepom plavom Dunavu” (2008, Regie: Darko Bajic).

Masa de prânz a fost pregătită de către Taverna Sârbului “Porţile de Fier”, vestită pentru acest gen de mâncare tradiţională.

După amiază, invitaţii şi publicul de la Cetate va avea ocazia de a vedea un documentar despre decaderea “regatului coproductiilor” – Cinema Komunisto (2010, Regia: Mila Turajlic).

Seara sârbească se va deschide cu două scurtmetraje de Pavle Vuckovic – “Fugi, iepure, fugi” (Premiul Cinefondation la Cannes în 2003) şi “Minus” (Premiul 3 în secţiunea Cinefondation , Cannes, în 2003).
Va urma un film din 2009, semnat de Srdjan Karanovic – Promisiune solemnă/ Besa/ Solemn Promise (2009, Serbia, 106 min).

Povestea este plasată la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial când Filip, directorul unui liceu sârbesc de provincie este chemat sub arme la Belgrad. O lasă pe soţia sa în grija portarului albanez Azem care îi jură că o va păzi. Lea e o slovenă cultă care ascultă muzică germană, ceea ce îi atrage ura vecinilor în timp ce Azem este un albanez analfabet. Totuşi, în timp ce războiul se apropie, relaţia lor se transformă dn ură şi intoleranţă într-o prietenie neobişnuită.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara se desfasoara in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.

Alte materiale FDFAC 2011 gasiti dand click aici!

Susţinut de Consiliului Judeţean Dolj, primăriile Cetate şi Calafat.
Sponsori: ING, Metro, Boromir, Eurolines, Hotel “Panoramic”.

Parteneri Media: Agenţia de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, Realitatea TV, Radio România Cultural, RFI, Şapte Seri, Observatorul Cultural, ArtActMagazine, videofil.ro, port.ro, metropotam.ro, cinefan.ro, ziare.com, realitatea.net, calendarevenimente.ro, andemmotion.ro, euro-cinema.ro.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.