Cum am descoperit Biserica Ortodoxa si comunitatea din Lincoln (SUA)

 biserica din lincoln   Interesul meu de inceput pentru Biserica Creştină Ortodoxă a apărut atunci când am devenit conştient de rădăcinile acesteia, înapoi către primii Apostoli. Ele m-au si făcut să vizitez unele biserici ortodoxe, înainte de a ajunge în zona Lincoln-ului.
   Printre primele lucruri pe care le-am observat au fost frumuseţea bisericilor şi faptul că slujbele sunt mai mult litugice şi mai ritualice decât în Biserica Catolică. Aici există tămâia, multe rugăciuni tipice. Muzica şi cântările sunt total diferite faţă de ceea ce ascultasem vreodată, grecii având mai mult un tril în incantaţia proprie, iar ruşii cântând mai familiar şi melodios. Cel mai profund lucru mi s-a părut însă rolul central al împărtăşirii în fiecare săptămână.

   Un alt aspect pe care l-am remarcat a fost şi diversitatea oamenilor şi a originilor lor naţionale, în rândul participanţilor. De asemenea, am constatat că mulţi dintre preoţi sunt căsătoriţi.
   În Lincoln am găsit Biserica grec-ortodoxă Buna Vestire şi Biserica Sfântul Ioan de Kronstadt.

   După o vreme, aveam sa constat că Biserica Sf. Ioan de Kronstadt deţine şi o proaspăt lansată librărie creştină antică, numită “Libraria Catacombelor şi Cafenea”.
   La fel ca multe Biserici liturgice, Bisericile Ortodoxe Creştine urmează un calendar liturgic anual. Există multe comemorări ale unor evenimente istorice şi sărbători din viaţa şi faptele Sfinţilor, de-a lungul istoriei Bisericii. De mai multe ori pe parcursul anului există posturi încununate de Postul din Săptămâna Patimilor, încheiat o dată cu Slujba de la miezul nopţii de Paşti. Slujba Sfintelor Paşti este o introducere excelentă în Biserica Ortodoxă, în toată măreţia sa.

   De mai multe ori, în cursul anului, au loc evenimente comunitare organizate de către Bisericile Ortodoxe. O dată pe an, aici, are loc şi o seară de cântări prezentate în parteneriat cu Biserica Catolică. De câţiva ani mai au loc şi concerte vocale, la Capitol. Punctul culminant al evenimentelor comunităţii grec-ortodoxe este Festivalul anual Grecesc. Festivalul din acest an va fi organizat pe 27 august 2011, la Biserica Grec-Ortodoxă Buna Vestire. Aici descoperi dansul, muzica, produsele alimentare greceşti şi poti participa la un scurt tur de prezentare a slujbelor Bisericii Ortodoxe.

– un articol, traducere si interpretare: Jurn. Dimitriu-Daniela (dupa un reportaj pentru Journal Star, de Gordon Shaw)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.